MJEŠTANI MODRE 34 SATA BILI BEZ STRUJE

MJEŠTANI MODRE 34 SATA BILI BEZ STRUJE


Utorak, 24 Januara, 2023

Mještani sela Modra bili su bez električne energije gotovo puna dva dana i noći, što im je stvorilo velike probleme u svakodnevnom životu. Ono što tišti stanovnike ovog sanskog sela je što se ovakva situacija, kako tvrde, ponavlja svake zime ili za loših vremenskih prilika. Život bez struje u 21. vijeku je, kažu Modrani, gotovo nezamisliv, a nedostatak električne energije proizvodi mnogostruke probleme. Mještani tvrde kako je svemu krivac loša naponska mreže koja prenosi struju do njihovog, ali i susjednih sela gdje je također prisutan ovaj problem. Kap koja je prelila čašu, kažu je skori nestanak struje koje nije bilo puna dva dana. Mehmed Beširević kaže kako se računi za struju moraju redovno i uredno plaćati, dok usluge elektrosnabdjevanja nisu baš za pohvalu.

Ipak, u najtežoj situaciji su proizvođači mlijeka, a u selu postoje dva laktofriza koja služe za skladištenje i čuvanje mlijeka. Zbog toga što duže vrijeme nije bilo struje, kaže Ejub Beširević, jedan d većih farmera u selu koji posjeduje 15 muznih grla, moglo bi lako propasti hiljadu litara sirovog mlijeka. Beširević kaže kako je materijalna šteta velika.

Mještani Modre kažu kako su u proteklim godinama u više navrata ukazivali na problem sa strujom, ali da je malo toga učinjeno na rekonstrukciji stare elektro mreže. Zbog toga su problemi sa strujom prisutni već godinama, a zimi se dešava da je nema i po nekoliko dana. I ovo sansko selo je, zbog aktuelnih migracija, napustio veliki broj mještana i otišao na rad u inostranstvo, pa su ostale mahom osobe u starijoj životnoj dobi. Njima pomažu srodnici koji žive i rade u inozemstvu, a većina preostalih mještaba bavi se poljoprivrednom proizvodnjom.

MJEŠTANI MODRE 34 SATA BILI BEZ STRUJE

Sanski Most |