MJEŠTANI ZDENE ČISTE I UREĐUJU ADU

MJEŠTANI ZDENE ČISTE I UREĐUJU ADU


Četvrtak, 11 Aprila, 2019

Mještani naselja Zdena, nedaleko od Sanskog Mosta, započeli su čišćenje i uređenje ade na istoimenoj rijeci koja je nekada bilo njihovo omiljeno kupalište i mjesto za sastajanje i druženje.

Prema riječima Smaila Cerića, predsjednika ove mjesne zajednice, cilj je da se ada očisti obzirom da je godinama bila zapuštena i trenutno je obrasla gustim rastinjem i vegetacijom. „Uz pomoć bagera korito Zdene ćemo produbiti na ovom mjestu i potom obaviti poribljavanje. Također, planiramo izgradnju šadrvana, plaže i sadržaja za igru djece“, kazao je Cerić. Rijeka Zdena je lijeva pritoka Sane, a karakteristična je po tome što cijelim svojim tokom, u dužini od oko pet kilometara, protiče kroz gradsko područje. Za ovu rijeku se vežu stara narodna predanja i legende, a posebno je zanimljiva ona po kojoj je nastalo njeno vrelo. Prema toj legendi, nekada davno u prošlosti postojale su dvije sestre blizanke po imenu Zdena i Bliha i imale su dva brata.

Usljed kuge, koja je pogodila ove prostore, izumre cjelokupno stanovništvo, a ostanu živi samo dva brata i dvije sestre. Kako bi produžili ljudsku lozu, braća stanu nagovarati sestre da se ožene njima. One nisu željele pristati na to, te u velikom očajanju, kako ne bi bile osramoćene, odluče da pobjegnu od braće i oduzmu sebi živote. Na mjestima gdje su to učinile, kaže legenda, izbila su dva vrela i nastale dvije rijeke, Zdena i Bliha, koje spadaju među značajnije pritoke Sane.

 

 

 

 

MJEŠTANI ZDENE ČISTE I UREĐUJU ADU

Sanski Most |