MODERNA FABRIKA VODE U SANSKOM MOSTU

MODERNA FABRIKA VODE U SANSKOM MOSTU


Četvrtak, 14 Decembra, 2017

Dok pojedini gradovi godinama imaju probleme sa redukcijama u ispruci vode, te kako na vrijeme osigurati kvalitetnu i zdravstveno ispravnu vodu svojim stanovnicima, Sanski Most zahvaljujući sopstvenoj fabrici za tretman pitke vode, koja se nalazi na lokalitetu izvorišta Zdena, takvih problema nema.

Pomenuto postrojenje koje posluje u sastavu Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, svakodnevno i na vrijeme građanima u domaćinstva isporučuje dovoljne količine ovog, za život, nezamjenjivog prirodnog resursa. Građani Sanskog Mosta danas piju kvalitetnu i zdravu vodu zahvaljujući Fabrici za tretman pitke vode koja je puštena u funkciju prije nešto više od deset godina. Ovo vrijedno postrojenje, najsavremenije u Bosni i Hercegovini, izgrađeno je sredstvima Evropske unije, a vrijednost ovog projekta iznosila je oko sedam miliona eura. U njemu se odvijaju svi procesi vezani za higijenski i zderavstveni tretman pitke vode, prije nego se ona pusti u distributivni sistem, istakao je rukovodilac pomenutog postrojenja, Mensur Seferović. Postrojenje posjeduje i internu laboratoriju u kojoj se vrši zdravstveno higijenska ispravnost vode za piće, a dodatni monitoring vrši Zavod za javno zdravstvo USK.

Ono što treba istaći je i činjenica da je rad kompletnog postrojenja automatiziran i sve faze tretmana se prate pomoću kompjuterske tehnologije. Vodovodni sistem trenutno pokriva 10731 priključak, a sastoji se od 220 km primarnog i 100 km sekundarnog vodovoda. Glavno izvorište za snabdijevanje pitkom vodom stanovnika Sanskog Mosta je izvorište Zdena. Inače, strateški i dugoročni plan ovog preduzeća je proširenje distributivne mreže, i spajanje što većeg broja domaćinstava na gradski vodovod. S tim u vezi,u toku su radovi na izgradnji Vodovoda Zdena – Kamengrad, kojim se predviđa spajanje postojeće vodovodne mreže i nekoliko lokalnih vodovoda sa kamengradskog područja na gradski vodovod.

Ovaj infrastrukturni projekat zajednički realizuju općina Sanski Most i Javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“, a završetak radova planiran je tokom naredne godine.

MODERNA FABRIKA VODE U SANSKOM MOSTU

Sanski Most |