„MULEŽOVCI“ POHODILI TROGLAV, MITSKU PLANINU NADOMAK LIVNA

„MULEŽOVCI“ POHODILI TROGLAV, MITSKU PLANINU NADOMAK LIVNA


Ponedjeljak, 13 Maja, 2024

Ekipa Sportsko planinarskog društva Mulež, pohodila je Troglav, najveću planinu dinarskog gorja visoku 1913 metara. Sanjane je poslužilo odlično vrijeme s idealnom temperaturom, a dan je bio bez vjetra, što je izuzetno rijetko za ovu planinu. Učenici ovoga pohoda prepuni su pozitivnih utisaka, a nekima je ovo bio i prvi boravak na Troglavu.Mala ekspedicija SPD Mulež uputila se jučer na Troglav, jednu od onih mitskih planina koje obavija aura tajanstvenosti i mističnosti, a kojima je tako bogata Bosna i Hercegovina.

Sa svojih 1913 metara nadmorske visine najviša je u planinskom vijencu Dinare, te predstavlja granično područje između naše zemlje i Republike Hrvatske. Ova sura planina s impresivnim kamenitim vrhovima dominira prostranim Livanjskim poljem, a na njene vrhove vodi nekoliko, manje ili više zahtjevnih planinskih staza. Uspon na Troglav s bosanskohercegovačke strane započinje od Sajkovića drage, iz Livanjskog polja šumskim putem koji vijuga kroz živopisne i guste šume bukve, jele i smreke, a poslije nekoliko stotina metara nadmorske visine krajolik se iznenada preobražava u stjenovito područje oblikovano nadnaravnim stjenovitim oblicima, koji planinskom pejsažu daju osobitu čar. U ovome bezvodnom i negostoljubivom području rastu samo polja kleke, patuljaste crnogorične kulture koju je priroda obdarila sposobnošću da opstaje i preživljava na kamenitom terenu. Kroz gustu klekovinu, preko sipara i kamenja sanski planinari su odabrali stazu koja je među planinarima i zaljubljenicima u prirodu poznata pod nazivom „Krvava Meri“. Staza je na nekim mjestima opasna jer vijuga obodima klisurastih litica, pa je potrebno i određeno alpinistisičko umijeće da bi se uspješno savladale sve prepreke. Kretanje ovim valovitim mrežastim krasom, s labirintom kamenitih vrhunaca i dubokih ponikava koje nalikuju mjesečevoj površini s kraterima, iziskuje veliki oprez.  Nimalo jednostavan uspon zahtjeva fifičku pripremljenost i snagu, ali se uloženi napor i umor odmah zaboravljaju po izlasku na vrh planine koji je mala zaobljena zaravan označena geodetskim stupom, gdje je ispisan naziv i nadmorska visina.

Najviše područje, kako i sam naziv govori, čine tri vrha udaljena stotinjak metara jedan od drugog i to Veliki Troglav (1913m), Srednji Troglav (1790m) i Mali Troglav (1661m). Sam naziv vrha i planine, kako neki smatraju, potiče od imena troglavog boga iz rane praevropske mitologije Slavena i Kelta. S ovoga mjesta na sve strane puca veličanstven pogled na druge planinske masive koji se prostiru dokle oko doseže. Jasno se vidi ostatak Dinare, Cetinsko i Livanjsko polje, vještačko jezero Peruča, te u daljini Jadransko more, a posebno upečatljivu sliku ostavlja pogled na obronke sipara i travnatih zaravni. Poput ostalih planina i za Troglav se vezuju narodna predanja i mitovi po kojima je često obilaze troglave zmije, zmajevi i vile. U selima koja se nalaze u podnožju planine i danas živi priča o vilama koje u noći za punog mjeseca izlaze na poljane i plešu svoja kola. Ovo je planina u koju se zaljubite na prvi pogled i kada je prvi put posjetite, uvijek joj se vraćate, a sanski planinari su na Troglavu proveli nezaboravan dan kojeg će pamtiti.

„MULEŽOVCI“ POHODILI TROGLAV, MITSKU PLANINU NADOMAK LIVNA

Nekategorisano, Sanski Most |