NA DANAŠNJI DAN OSNOVANA 17. VITEŠKA KRAJIŠKA BRIGADA

NA DANAŠNJI DAN OSNOVANA 17. VITEŠKA KRAJIŠKA BRIGADA


Subota, 25 Novembra, 2023

Nizom prigodnih sadržaja ove godine obilježava se 31. godišnjica osnivanja 17. Viteške Krajiške brigade. Tim povodom, boračke i općinske delegacije posjetile su danas turbe generala Mehmeda Alagića u Fajtovcima, gdje su polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odali počast legendarnom komandantu, te su se podsjetili na njegov ratni put u odbrambeno – oslobodilačkog ratu koji je proveo na čelu 7. Korpusa, u čijem je sastavu bila i 17. Viteška Krajiška brigada.

Na Dan državnosti, 25. novembra 1992. godine formirana je 17. Viteška krajiška brigada, koju su činili dobrovoljci iz gradova s područja Bosanske Krajine. Ova armijska jedinica je u ratnim godinama bila udarna pesnica Armije RBiH, borila se na skoro svim ratištima u zemlji, a za svoje zasluge odlikovana je i najvišim ratnim priznanjem – ordenom „Zlatni ljiljan“.  Cvijeće je danas položila i brojna delegacija Saveza lovačkih organizacija BiH.

Sedamnaesta je, svojim borbenim djelom, doprinijela tome da se očuva Bosna i Hercegovina kao država, i njeni bivši pripadnici mogu biti ponosni na svoje herojsko djelo.

NA DANAŠNJI DAN OSNOVANA 17. VITEŠKA KRAJIŠKA BRIGADA

Sanski Most |