NA DANAŠNJI DAN PRIJE 30 GODINA POGINUO JE AMIR ŽILIĆ – „KAPETAN SA OSMIJEHOM“

NA DANAŠNJI DAN PRIJE 30 GODINA POGINUO JE AMIR ŽILIĆ – „KAPETAN SA OSMIJEHOM“


Petak, 6 Januara, 2023

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na centralnom spomen obilježju u Starom Majdanu, danas je obilježena 30. godišnjica pogibije Amira Žilića, „Zlatnog ljiljana“ i heroja proteklog odbrambeno- oslobodilačkog rata.  Uz prisustvo članova porodice, ratnih saboraca, predstavnika društveno-političkog i vjerskog života, te mještana Starog Majdana, ovom prilikom odata je počast svim poginulim pripadnicima Armije RBiH i civilnim žrtvama agresije iz ovoga mjesta.

U svom obraćanju prisutnima, načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović, istakao je kako herojstvo Amira Žilića zauvijek treba biti putokaz današnjim i budućim generacijama, u očuvanju jedine domovine, Bosne i Hercegovine. Brojne  delegacije položile su cvijeće na spomen obilježje koje izgrađeno u Amirovu čast na trgu koji nosi njegovo ime, u samom središtu Starog Majdana. Tragična pogibija Amira Žilića, 24-godišnjeg oficira 17. viteške krajiške brigade dogodila se na ratištu kod Visokog, prilikom slamanja neprijateljske ofanzive na ovaj grad kojom prilikom su u ratnim dejstvima sudjelovali i pripadnici „Sedamnaeste“.

U vrijeme pogibije Amir Žilić bio je najmlađi komandant u redovima Armije RBiH i komandovao je Drugim bataljonom 17. krajiške viteške brigade, na šta je podsjetio i njegov ratni saborac i član Udruženja „17. viteška krajiška brigada“, Munir Talić. U to vrijeme isticao se svojom hrabrošću, bio je predvodnik u koga su njegovi saborci imali povjerenje, a posebno je plijenio svojom pojavom zbog čega je i ostao upamćen kao „Kapetan sa osmijehom“, rekao je Talić. Njegovo vječno počivalište nalazi se u Travniku na šehidskom mezarju, a 14. aprila 1994. godine, naredbom štaba Vrhovne komande Armije RBiH, posthumno je odlikovan najvećim armijskim priznanjem – „Zlatnim grbom s mačevima”. Ovom prilikom upriličena je i posjeta mezaru Muhameda Bešića koji se nalazi u haremu mjesne džamije, gdje je položeno cvijeće i proučena fatiha. Bešić je bio jedan od organizatora otpora agresoru na području Starog Majdana, a poginuo je u borbama s neprijateljem 13. oktobra 1992. godine.

NA DANAŠNJI DAN PRIJE 30 GODINA POGINUO JE AMIR ŽILIĆ – „KAPETAN SA OSMIJEHOM“

Sanski Most |