NA SJEDNICI DOMA NARODA PSBIH DVA PRIJEDLOGA IZMJENA ZAKONA O AKCIZAMA BIH

NA SJEDNICI DOMA NARODA PSBIH DVA PRIJEDLOGA IZMJENA ZAKONA O AKCIZAMA BIH


Srijeda, 27 Jula, 2022

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na sjednici zakazanoj za danas trebalo bi da razmatra dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH.

Cilj Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, jeste izjednačavanje nastanka obaveze plaćanja akcize za poreske obveznike koji prometuju duhanske proizvode s poreskim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

Drugi zakonski prijedlog tiče se ukidanja akciza na naftne derivate na period od pola godine, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH po isteku tog roka produži njegovu primjenu za još tri mjeseca. Na sjednici održanoj 9. marta Predstavnički dom PSBiH usvojio je prijedlog izmjena Zakona o akcizima u BiH čiji su predlagači poslanici Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez.

Dom naroda bi se trebalo izjasniti i o zahtjevu delegata Kluba bošnjačkog naroda za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

U prvom čitanju delegati bi trebali da razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH. Predstavnički dom je 9. marta usvojio zakonski prijedlog čiji su predlagači poslanici Nikola Lovrinović, Borjana Krišto, Predrag Kožul, Darijana Filipović i Mijo Matanović.

Zakonski prijedlog koji se tiče izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, predložio je poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Damir Arnaut i predviđeno je prvo čitanje. Odnosi se na ograničavanje isplate otpremnina za odlazak u penziju za zaposlene s najvišim koeficijentima.

NA SJEDNICI DOMA NARODA PSBIH DVA PRIJEDLOGA IZMJENA ZAKONA O AKCIZAMA BIH

BiH |