NA SNAZI REDOVNE MJERE ODBRANE OD POPLAVA

NA SNAZI REDOVNE MJERE ODBRANE OD POPLAVA


Ponedjeljak, 12 Marta, 2018

Prema poslednjim podacima, vodostaj se i dalje nalazi u fazi rasta iako je on značajno umanjen u odnosu na proteklu noć, kada je Sana rasla po pet i više centimetara po jednom satu.

Kritične lokacije obišao je i načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, skupa s predstavnicima Civilne zaštite, te se uvjerio u trenutno stanje na terenu. Načelnik Hasanbegović je predvodio zasjedanje Štaba Civilne zaštite, na kojem je istaknuto kako su na snazi još uvijek redovne mjere odbrane od poplava, ali da se stanje prati i kontroliše. Ovom prilikom izdato je upozorenje svim pravnim i fizičkim licima da su, ukoliko bude potrebno, u obavezi da se odazovu na poziv Civilne zaštite u slučaju uvođenja vanrednih mjera odbrane od poplava. Najkritičnije stanje trenutno je u naselju Mahala, na lokalitetu Šabića klanac i Redak, gdje podzemne i površinske vode mještanima uvijek pričinjavaju velike probleme.

Na ovome prostoru ne postoji sistem odvodnih kanala, tako da površinske i podzemne vode obrazuju jezera koja ugrožavaju stambene i druge objekte. Također, kritična situacija je i na području naselja Alagića polje, uz vodotok rijeke Blihe, gdje se rijeka izlila iz korita i ugrozila okolne kuće. Na području Starog Majdana, Novog Naselja, Kijeva i Zdene također je došlo do izlijevanja lokalnih riječica i potoka, kao i na području još nekoliko mjesta. U Civilnoj zaštiti su nam rekli kako u ovome trenutku nemaju dojava o tome da je voda prodrla u neke od stambenih objekata, a situacija se prati iz sata u sat te će se intervenisati ukoliko bude potrebe. Također, iz Civilne zaštite su uputili apel svim vlasnicima javnih i privatnih objekata da povedu računa o stanju u kojem se nalaze odvodni kanali i ostala infrastruktura kako bi se prevenirale moguće neželjene posljedice.

U ovome trenutku je teško prognozirati kako će se sitaucija razvijati što u najvećoj mjeri zavisi od akzelnih vremenskih prilika. Iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ korisnici lokalnih vodovoda : Stari Majdan, Gornji Kamengrad, Naprelje, Fajtovci, Gorice, Lušci Palanka, Modra i Čirkići upozoreni su da je zbog vremenskih uslova došlo do zamućenja vode zbog čega je potrebno da prokuhavaju vodu.

NA SNAZI REDOVNE MJERE ODBRANE OD POPLAVA

Sanski Most |