NAČELNIK HASANBEGOVIĆ U BRISELU – ISKUSTVA IZ EVROPSKE UNIJE PRIMJENITI KOD KUĆE

Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, skupa sa svojim saradnicima trenutno boravi u Briseli, gdje se od 8. do 11. oktobra održava Evropska sedmica regija i gradova.

Tokom 4 dana u Briselu eksperti u regionalnom i lokalnom razvoju, kao i predstavnici EU institucija predstavljaju najbolje prakse u EU. Teme koje okupljaju oko 6.000 osoba iz cijele EU su: dobre prakse u ekonomskom razvoju i socijalnoj uključenosti, javno-privatno partnerstvo, prekogranična saradnja, lokalne strategije razvoja, budućnost gradova, e-uprava i dr. Studijsko putovanje je organizirano u okviru MEG projekta, koji provodi UNDP u BiH, a finansira Vlada Švicarske.

Delegaciju čine predstavnici općina Tešanj i Sanski Most, koje su u prvom ciklusu projekta a koji uključuje 18 općina u BiH bile najuspješnije, te regionalni terenski službenici. „Želim da se zahvalim UNDP-u i Vladi Švajcarske koji su izabrali Općinu Sanski Most i omogućili nam boravak u Briselu. Ova posjeta će dobro doći da podjelimo iskustva s drugim gradovima i općinama iz Evropske unije i da naučimo nešto novo.  Sanski Most u odnosu na druge sredine u BiH doživljava napredak, ali u odnosu na Evropsku uniju moramo da usvajamo još mnoga znanja i pokušamo da ih implementirano na području naše općine“, istakao je Hasanbegović.

Općina Sanski Most je u proteklom periodu realizirala višemilionske projekte u okviru razvojnih programa međunarodnih institucija i organizacija. Po broju takvih projekata, Sanski Most je protekle godine bio na prvom mjestu kada je u pitanju BiH, a takva saradnja je nastavljena i tokom ove godine.

NAČELNIK HASANBEGOVIĆ U BRISELU – ISKUSTVA IZ EVROPSKE UNIJE PRIMJENITI KOD KUĆE

| Sanski Most |