NAJMLAĐI SANJANI OBILJEŽILI POČETAK RAMAZANA

NAJMLAĐI SANJANI OBILJEŽILI POČETAK RAMAZANA


Četvrtak, 23 Marta, 2023

I najmlađi Sanjani, sinoć su izrazili svoju radost u povodu dolaska mjeseca Ramazana. Naime, u centralnoj Hamzibegovoj džamiji priređen je ramazanski program, mališanima su podijeljeni prigodni pokloni, nakon čega su svi skupa prodefilovali ulicama grada. Veliki broj djece iz svih sanskih mekteba učestvovalo je u obilježavanju dolaska muslimanima najdražeg gosta – mjeseca ramazana.

Manifestacija je započela prigodnim programom u ispunjenoj Hamzibegovoj džamiji, gdje je upriličeno učenje Kur’ana, izvođenje ilahija i i drugih vjerskih recitala, gdje su najmlađi pokazali svoje znanje stečeno na časovima mektepske nastave. Prisutnima se ovom prilikom obratio glavni sanski imam Mirza ef. Žerić, kao i imam Hamzibegove džamije Husein ef. Kovačević. Ideja da se na ovakav način s djecom zakorači u mjesec posta i dobrih djela potekla je od strane Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, i ovo je bila lijepa prilika da se djeca još više zbliže i uče živjeti vrijednosti koje su posebno izražene u časnom mjesecu Ramazanu. Prema riječima koordinatorice Odjela za brak i porodicu sanskog Medžlisa, Najke Hasanbegović, cilj manifestacije je ukazati na ljepotu i značaj mjeseca ramazana.

Nakon vjerskog programa u haremu džamije upriličena je i podjela ramazanskih poklon paketića. Inače, ovakve manifestacije organizuju se već godinama u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine, s ciljem obilježavanja dolaska mjeseca ramazana, a ovo je bio prvi put da se jedan ovakav događaj održava i u našem gradu. Na kraju su djeca, u pratnji svojih roditelja i imama, svečanim defileom glavnom gradskom ulicom, izrazili su svoju radost u povodu dolaska najodabranijeg mjeseca – mjeseca ramazana.

NAJMLAĐI SANJANI OBILJEŽILI POČETAK RAMAZANA

Sanski Most |