NAJZNAČAJNIJA POSLIJERATNA INVESTICIJA U POLJOPRIVREDU SANSKOG MOSTA – 1 450 000 MARAKA ZA PROJEKAT NAVODNJAVANJA

NAJZNAČAJNIJA POSLIJERATNA INVESTICIJA U POLJOPRIVREDU SANSKOG MOSTA – 1 450 000 MARAKA ZA PROJEKAT NAVODNJAVANJA

U okviru ovogodišnjeg međunarodnog sajma EKOBIS, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović potpisali su dva ugovora za projektovanje i nadzor nad radovima na sistemima navodnjavanja u Bihaću i u Sanskom Mostu.

Vrijednost ovog projekta na području ove dvije općine iznosi skoro tri miliona maraka, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, od čega će u Sanskom Mostu biti implementirano 1 450 000 maraka. U poslijeratnom periodu ovo je najznačajnija pojedinačna investicija u oblasti poljoprivredne proizvodnje na ovim prostorima. Projekt realizira Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uz finansijsku potporu Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) – Svjetske banke. Dedić je naglasio kako je kao jedan od prioriteta koje je sebi postavio kao ministar, bilo pronalaženje sistemskih rješenja problema poljoprivrednika. Prema njegovim riječima, ovim projektom će se povećati prinosi, stepen korištenja zemljišta, kvalitet plodova, a otvaraju se i mogućnosti druge sjetve.

Po njegovim riječima, ovim projektom rješava se sve učestaliji problem suša. Načelnik Hasanbegović je istakao kako će sanska poljoprivreda od ovog projekta imati ogromne benefite jer će se omogućiti navodnjavanje oko 80 hektara zemljišta na području mjesnih zajednica Trnova i Šehovci, a oko 400 farmera imaće priliku da unaprijede vlastitu proizvodnju. „Ovim putem želim zahvaliti ministru Dediću koji je Sanski Most prepoznao kao lokalnu zajednicu vrijednu investicija, kao i federalnom poslaniku, Asimu Kamberu, koji je za nas godinama lobirao za ovaj značajni projekat. Pred nama sada predstoji dosta posla kako bi se projekat implementirao na najbolji mogući način“, kazao je Hasanbegović. Federalni poslanik, Asim Kamber, istakao je kako je lobiranje za ove projekte započelo još 2015. godine. „Moram istaći kako je oko 60 gradova i općina u Federaciji BiH bilo zainteresirano za ovaj projekat i dvije općine iz našeg kantona su ušle u njegovu realizaciju. Osigurana su sredstva za izvedbeni projekat i nadzor, znači za ukupnu primarnu mrežu koja treba biti izgrađena uz obale naših rijeka. Bitno je da je općinski načelnik preuzeo obavezu da u narednoj fazi pomogne našim farmerima kroz izgradnju sekundarne mreže. Krajem iduće godine kompletan projekat bi trebao biti okončan i stavljen u funkciju.

Koristim priliku da zahvalim Vladi FBiH i ministru Dediću, ali i našoj lokalnoj administraciji koja je na vrijeme reagiarala i omogućila da se izrade svi potrebni dokumenti kako bi se došlo do ove značajna investicije“, kazao je Kamber. Kroz realizaciju Projekta razvoja navodnjavanja na području Bihaća i Sanskog Mosta bit će razvijena primarna i sekundarna mreža za navodnjavanje i odvodnju na području mjesnih zajednica Klokot–Papari i Bakšaiš u Bihaću, odnosno u mjesnim zajednicama Šehovci i Trnava u Sanskom Mostu. Na ovaj način biće stvoreni savršeni uslovi za intenzivniji razvitak poljoprivredne proizvodnje na ovim prostorima u narednom periodu.

NAJZNAČAJNIJA POSLIJERATNA INVESTICIJA U POLJOPRIVREDU SANSKOG MOSTA – 1 450 000 MARAKA ZA PROJEKAT NAVODNJAVANJA

Sanski Most |