NASTAVAK PROJEKTA „PRVA POMOĆ – SVUDA I ZA SVE“

NASTAVAK PROJEKTA „PRVA POMOĆ – SVUDA I ZA SVE“


Četvrtak, 27 Oktobra, 2022

Predstavnici Crvenog križa Republike Slovenije danas su u Sanskom Mostu, u saradnji sa općinskom organizacijom Crvenog križa iz našeg grada, organizovali edukativnu radionicu na temu pružanja prve pomoći. Radi se o nastavku aktivnosti u sklopu realizacije projekata „Prva pomoć-svuda i za sve“.

Na ovom događaju gosti iz Slovenije, iskusni i obučeni članovi Crvenog križa iz ove zemlje, održali su edukativno predavanje, sa teorijskim i praktičnim dijelom obuke, o pružanju prve pomoći unesrećenim licima, s posebnim akcentom na oživljavanje u slučaju zastoja srca. Inače, od aprila mjeseca, od kada se projekt i realizuje, praktičnu i teorijsku obuku prošao je veliki broj volontera Crvenog križa, medicinskog osoblja, policijskih službenika, te posebno omladine koja je pokazale veliki interes za ove aktivnosti.  Projekat nosi naziv „Prva pomoć-svuda i za sve“, i krajnji cilj je da se što veći broj stanovništva obuči i osposobi da, u kritičnim slučajevima i na vrijeme, osobama kojima je ugrožen život, pruže prvu pomoć.

Ovaj projekat podržan je i od strane Ministarstva odbrane i vojske Republike Slovenije, koji su Crvenom križu Sanski Most donirali sav neophodan materijal za izvođenje vježbi iz prve pomoći. Kroz realizaciju ovog projekta, nastoji se na području naše općine oformiti mreža instruktora za pružanje prve pomoći, koji će dalje raditi na osposobljavanju i edukaciju lokalnog stanovništva, kako bi što veći broj građana ovladao tehnikom i stekao neophodno znanje iz pružanja prve pomoći. Pored toga, u dogledno vrijeme, na području naše općine biće postavljen i jedan eksterni defibrilator, koji će građani moći koristiti u slučaju srčanog udara. Vrijedi naglasiti da će projekt biti nastavljen i tokom naredne godine.

NASTAVAK PROJEKTA „PRVA POMOĆ – SVUDA I ZA SVE“

Sanski Most |