NASTUP „HARMONIJE“ NA USKRSNOM KONCERTU U BUGOJNU

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“  Bugojno održan je Uskrsni koncert. Uz nastupe Napretkovih sekcija, koncert su uveličali gosti iz  Sanskog Mosta – Međureligijski hor „Harmonija“.

Na početku koncerta prisutne je pozdravila predsjednica HKD „Napredak“ Bugojno Dubravka Vukadin, izrazivši radost da se koncert održava na dan Uskrsa/Vaskrsa i na dan kada kršćani širom svijeta obilježavaju najveći blagdan, na dan kada su sa svojom porukom mira i ljubavi u Bugojno stigli članovi  hora „Harmonija“ iz Sanskog Mosta pod rukovodstvom Alme Karabeg, na čelu s predsjednikom nevladine organizacije Centar za izgradnju mira Vahidinom Omanovićem te imamom Mevludinom Rahmanovićem.

Posebnu zahvalnost iskazana je Samiri Merdžanić, koja rukovodi i Ženskim vokalnim ansamblom Napredak zahvaljujući čijem angažmanu je i ostvarena saradnja horova. Ovaj dogadjaj jedinstven je za Bugojno, istakla je Dubravka Vukadin te dodala: -Vjerujem da niko od nas nije ravnodušan na pominjanje riječi rat, da svi žudimo i svim srcem želimo mir, a upravo Uskrsna poruka nas vodi ka vječnoj težnji za mirom.

Mislim da danas činimo veliki korak u njegovanju prijateljstva, njegovanju ideje zajedništva, ljubavi i tolerancije medju ljudima. „Koliko god je malo potrebno za rat, toliko je malo potrebno za mir“, riječi su imama Mevludina Rahmanovića  i ne činimo li mi večeras upravo to malo potrebno za mir – istakla je Dubravka Vukadin te uputila čestitku u povodu Uskrsa/Vaskrsa. –  Mi već 14 godina radimo na izgradnji mira i pomirenju naroda i u tome crpimo inspiraciju kao i iz naših vjera. Večeras inspiraciju crpimo iz katoličke tradicije, i radujemo se susretu u Bugojnu  – naglasio je Vahidin Omanović, predsjednik NVO „Centar za izgradnju mira“  i u ime gostiju čestitao blagdane.

Prigodne poruke i čestitke uputili su i Vehid efendija Arnaut, glavni imam MIZ Bugojno i župnik fra Zoran Tadić, podsjećajući na potrebu njegovanja tolerancije i poštivanja različitosti. Koncert je protekao upravo u znaku tolerancije, radosti i bogatstva različitosti. Na sceni su se smjenjivali članovi  Medjureligijskog hora „Harmonija“

, Ženskog vokalnog ansambla Napredak, Tamburaškog sastava „Zlatne žice, te članovi folklorne sekcije Napredak Bugojno.

NASTUP „HARMONIJE“ NA USKRSNOM KONCERTU U BUGOJNU

| Vijesti |