NE VADITE KRPELJE SAMI!

NE VADITE KRPELJE SAMI!

Broj građana koji se žale na ubode krpelja i javljaju u Službu hitne pomoći Doma zdravlja u Sanskom Mostu, drastično je povećan u poslednje vrijeme, a liječnici upozoravaju na oprez jer ovi insekti mogu biti prenosnici zaraznih bolesti.

„Gotovo svakodnevno dolaze nam građani koji se žale na ubode krpelja i u velikom broju slučajeva javljaju nam se pacijenti sa već izraženim lokalnim reakcijama upale. Ono što možemo preporučiti jeste da pacijenti ne vade sami krpelje, jer se u velikom broju slučajeva dešava da oni to nestručno urade, tako da jedan dio insekta ostane u tijelu što može stvoriti dodatne komplikacije „kaže liječnik Faruk Alagić. On je upozorio da se krpelji kod ljudi najčešće “ugnijezde” na pregibima i znojem podložnijim dijelovima tijela.

”Bolesti kod čovjeka nastupaju ako ih ugrize zaraženi krpelj, ali i gnječenjem ovog insekta preko oštećene kože. Ujedom krpelja se najčešće prenose bolesti životinja, a to su lajmska bolest, eritema, migrans, krpeljni meningoencefalitis, tularemija, babezioza i druge”, kaže Alagić. Istakao je kako je većina ujeda ovih napasti bezopasna, ali da je obavezno javljanje liječniku, ukoliko se pojave simptomi bolesti. ”Ugriz krpelja ne znači odmah i pojavu bolesti. Na mjestu ujeda obično se javlja crvenilo, svrab i blaži otok, koji mogu potrajati nekoliko dana.

Ako se nakon tog razdoblja pojave simptomi poput temperature, bolova u mišićima i zglobovima, glavobolja, mučnina i pojava osipa, obavezno je javljanje liječniku”, ističe Alagić.

U Domu zdravlja Sanski Most poručuju da je najbolja prevencija bolesti koje prenose krpelji izbjegavanje područja bogatih ovim insektima. ”Između ostalog, preporučuje se nošenje odjeće dugih rukava i nogavica, koje treba umetnuti u čarape ili čizme. Ne treba nositi vunene odjevne predmete, jer se za njih lakše prilijepi krpelj. Mogu se koristi i preparati protiv ovih napasti u obliku spreja ili tekućine”, kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

NE VADITE KRPELJE SAMI!

| Sanski Most |