NEDJELJA BORBE PROTIV TUBERKULOZE

NEDJELJA BORBE PROTIV TUBERKULOZE

Crveni križ općine Sanski Most počeo je sa realizacijom aktivnosti u okviru Nedjelje borbe protiv tuberkuloze koja se u BiH obilježava od 14. do 21. septembra pod motom “Znanjem suzbijmo tuberkulozu”.

Tim povodom volonteri sanskog crvenog križa organizovali su danas akciju dobrovoljnog darivanja krvi. U sklopu obilježavanja ovogodišnje Nedjelje borbe protiv tuberkuloze, volonteri Crvenog križa organizovali su akciju dobrovoljnog darivanja krvi koja je realizovana u prostorijama Opće bolnice. Ova nedjelja biće obilježena nizom aktivnosti koje će doprinijeti podizanju svijesti stanovništva o značaju borbe protiv tuberkuloze, važnosti prevencije i pravovremenog liječenja, te posjetom oboljelima, a jedna od aktivnosti ove organizacije je i akcija dobrovoljnog darivanja krvi, koja je i ovoga puta imala veliki odziv.

Kako nas je upoznao Mensur Seferović, predsjednik sekcije dobrovoljnih davalaca krvi sanskog crvenog križa, sve navedene aktivnosti imaju za cilj informisati sugrađane o značaju borbe protiv ove bolesti. Ovom prilikom upućen je poziv zdravim osobama, a posebno omladini da se ubuduće u što većem broju odazivaju na ovakve i slične humane akcije jer u hitnim slučajevima život ovisi od dobrovoljnih darivalaca. Inače, Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine (DCK BiH) svake godine u periodu od 14-21. septembra tradicionalno obilježava Nedjelju borbe protiv tuberkuloze, sa ciljem da se poveća svijest javnog mnijenja o tuberkulozi kao zaraznoj bolesti, te o značaju prevencije i pravovremenog liječenja tuberkuloze.

Cilj je da se svaki pojedinac što detaljnije upozna sa ovom bolešću kako bi mogao na vrijeme prepoznati simptome i javiti se ljekaru, jer je liječenje tuberkuloze najbolja preventivna mjera u sprečavanju širenja zaraze.

NEDJELJA BORBE PROTIV TUBERKULOZE

Sanski Most |