NEVRIJEME POŠTEDILO POLOVINU JAGODA

Sočne jagode i ove godine dozrijevaju na području sanske općine i sve je više površina koje su zasađene ovom kulturom. Najveća plantaža jagoda nalazi se u selu Kijevo i pripada proizvođaču Asimu Kumaliću. Veliko nevrijeme praćeno gradom i ledom nedavno je pogodilo šire područje Kijeva i uzrokovalo velike štete na stambenim, objektima infrastrukture i poljoprivrednim zasadima.

Najviše je stradala upravo Kumalićeva plantaža, ali je na svu sreću šteta manja nego što je prvobitno bilo procjenjeno. Vlasnik kaže kako je u prvom trenutku mislio kako su mu grad i led u potpunosti uništili zasade jagoda, ali je nakon kompletnog pregleda ustanovljeno kako se radi o štetama od oko pesdeset posto, što znači da je ostalo sočnih jagoda za Sanjane. Plantaža jagoda prostire se na površini od oko deset dunuma i najveća je na području Sanskog Mosta, dok je ovaj vrijedni poljoprivrednik jedan od najvećih proizvođača ove kulture na području Unsko-sanskog kantona. Kumalić kaže da je po struci mašinski tehničar, a da se na proizvodnju jagoda odlučio prije šest godina. Na svojoj parceli primjenjuje recept sa Zapada te kupcima omogućuje da sami dođu na njegovu plantažu i beru jagode. Dodaje da ostatak proizvoda plasira u ovdašnje trgovačke centre i prerađivačke kapacitete.

Ističe kako je u proizvodnji jagoda izuzetno važna edukacija, islustrujući to vlastitim primjerom.U uzgoju jagoda ima dosta posla, počevši od kvalitetne pripreme zemljišta i sadnica, preko njihove njege i prehranjivanja do samog branja. U ovim poslovima sudjeluju svi članovi porodice, a po potrebi se angažuju i sezonski radnici. Kumalić u narednom periodu planira da proširi površine zasađene jagodom i kaže da je pet dunuma zemljišta zasadio aronijom, bobičastom kulturom koja se u posljednje vrijeme sve više uzgaja na ovom području.

Uvjeren je da se od poljoprivrede može dobro živjeti, dodajući da treba zasukati rukave i vrijedno raditi.

 

 

NEVRIJEME POŠTEDILO POLOVINU JAGODA

| Vijesti |