NIŠTA O TERMOELEKTRANI BEZ SAGLASNOSTI GRAĐANA I OPĆINSKOG VIJEĆA

NIŠTA O TERMOELEKTRANI BEZ SAGLASNOSTI GRAĐANA I OPĆINSKOG VIJEĆA


Petak, 4 Maja, 2018

Sve buduće aktivnosti koje su vezane za projekt termoelektrane Kamengrad u Sanskom Mostu, kao što je izrada fizibiliti studije te eventualna izgradnja ovog energetskog objekta, neće se moći provoditi bez aktivnog učešća i saglasnosti Općinskog vijeća i građana Sanskog Mosta, jedinstven je zaključak Koelgija Općinskog vijeća na danas održanoj tematskoj sjednici Općinskog vijeća Sanski Most, koja je u cijelosti bila posvećena ovoj temi.

Već dugo vremena jedno pitanje nije zaokupilo pažnju javnosti u našem gradu, kao što je postojanje interesa kineskih investitora za izgradnjom Termoelektrane Kamengrad Sanski Most. Upravo zbog toga, kako bi građani i vijećnici dobili više informacija o pomenutom projektu, danas je sazvana tematska sjednica Općinskog vijeća, na koju su pozvani eminentni stručnjaci iz ove oblasti, kao i predstavnici lokalnih zajednica koje na svom teritoriju imaju izgrađene termoelektrane.

O svim pozitivnim i negativnim efektima ovih energetskih objekata, benefitima i nedostacima koje one donose lokalnim zajednicama, kao i o ostalim nedoumicama vijećnika, danas su govorili Zoran Škorić, načelnik Odjeljenja za privredu Opštine Stanari, prof. dr. Aleksanadar Knežević, poznati stručnjak iz ove oblasti koji je učestvovao u izgradnji brojnih termoelektrana u našoj državi ali i regionu, te načelnik Općine Kakanj, Nermin Mandra.

Svi oni su pokušali vijećnicima približiti izazove koji očekuju općinu ukoliko se odluči na ovaj korak, energetsku i ekonomsku korist koju termoelektrana donosi za jednu lokalnu zajednicu u smislu plaćanja naknada za njen rad, ali i porast broja  zaposlenih te jačanje privredne aktivnosti.

Pored toga, predstavljeni su i brojni negativni efekti, kao što je zagađenost zraka, problem sa odlaganjem otpada, trajno narušavanje prirodnog okoliša i promjena klimatskih uslova na mikro nivou, međutim, kako je istaknuto, svi navedeni nedostaci mogu se svesti na minimum ili skroz eliminisati, ukoliko se prilikom gradnje investitor pridržava propisanih međunarodnih standarda.

Općinski vijećnici koji su uzeli učešće u raspravi, istakli su kako o svim pitanjima vezanim za termoelektranu Kamengrad treba da odlučuje Općinsko vijeće, uz prethodnu suglasnost građana, koji bi se o pomenutoj temi bili upoznali kroz održavanje javnih rasprava, odnosno da postoji širok konsenzus cijele društvene zajednice.

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović, zahvalio je gostima koji su prisustvovali tematskoj sjednici, te sa svojim stručnim znanjem omogućili da se u Općinskovijeću otvori dijalog na ovu temu, ali isto tako uputio je i zahvalnost vijećnicima koji su dali svoj doprinos u konstruktivnoj raspravi, naglasivši da će odluke po ovom pitanju donositi Općinsko vijeće, i da se ništa neće po tom pitanju odlučivati bez mišljenja i stava građana Sanskog Mosta.

NIŠTA O TERMOELEKTRANI BEZ SAGLASNOSTI GRAĐANA I OPĆINSKOG VIJEĆA

Sanski Most |