NOVA KNJIGA POEZIJE ADAMA SUBAŠIĆA

NOVA KNJIGA POEZIJE ADAMA SUBAŠIĆA


Četvrtak, 9 Augusta, 2018

U haremu Hamzibegove džamije u Sanskom Mostu sutra (petak 10.8.) će se s početkom u 20.30 sati održati promocija najnovije zbirke Sanjanina Adama Subašića pod nazivom „Mirno spavaj Mevlana“.

Ova knjiga pjesama ispunjena je osjećanjima i rukom pjesnika kojem su jasni svi zemaljski putevi, svjetovi, mijene i vremena, pa se posao lirskog subjekta prvenstveno svodi na sretno i blagotvorno prepoznavanje životnih radosti što ih je Bog darovao čovjeku i njegovom životu na zemlji, istakao je u recenziji ove knjige poznati bh književnik, Hadžem Hajdarević.

Književnica Fadila Nura Haver ističe kako u Adamu Subašiću imamo pjesnika koji je uspio u jednoj autobiografskoj rečenici mjesto svog rođenja uznijeti do najvišeg neba, u dvije riječi: pitomina i Krajište. Prema njenim riječima, ova knjiga u sebi nosi sliku prepočetka, potencijal u kojem i najsurovije okruženje biva pripitomljeno i obujmljeno vlastitom duhovnošću. Adam Subašić je rođen 1958. Godine u Biljanima kod Ključa, a osnovnu i srednju školu završio je u Sanskom Mostu.

Po obrazovanju je inženjer, po sudbinskom usmjerenju pisac i muzičar, u bosanskom povijesnom vremenu učesnik odbrambeno oslobodilačkog rata u Sarajevu iz kojeg je izašao kao oficir Armije RBiH. Do ove knjige objavio je nekoliko knjiga proze i poezije, a svoja djela je objavljvao u književnoj i drugoj publicistici. Trenutno živi i radi u Sarajevu.

NOVA KNJIGA POEZIJE ADAMA SUBAŠIĆA

Sanski Most |