NOVI TRAVNIK I AUGSBURG: GRADOVI PARTNERI ZA BUDUĆNOST

NOVI TRAVNIK I AUGSBURG: GRADOVI PARTNERI ZA BUDUĆNOST


Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Načelnik Novog Travnika Stjepan Dujo sastao se s gradonačelnicom Augsburga Evom Weber, kako bi bili postavljeni temelji za daljnju suradnju i formaliziran status gradova prijatelja.

Gradonačelnica Weber izrazila je interes za ovu inicijativu, ali i najavila nastavak razgovora, kako bi se postigao konačan sporazum, priopćeno je iz Općine Novi Travnik.

– Trenutno smo u procesu uspostavljanja suradnje s gradom iz Ukrajine. Ali, naravno otvoreni smo i za Vašu ideju. Naši sporazumi nisu samo simbolični, već želimo istinski pružiti potporu, koliko god je to u našoj moći – kazala je Weber.

Načelnik Dujo istaknuo je važnost ovog razgovora s ciljem ostvarivanja suradnje za buduće projekte, investicije i korištenje sredstava iz fondova EU.

– Ovo je izuzetno važan korak za Novi Travnik. Ključno je pripremiti projekte, ali i imati partnere koji će pomoći u njihovoj realizaciji. Augsburg i gradonačelnicu Weber vidimo upravo kao te partnere. Znatno je učinkovitije i lakše kada imate potporu jednog značajnog Njemačkog grada kao što je Augsburg, koji je prošao neke slične procese kao i Novi Travnik. Upoznao sam gradonačelnicu Weber s našom situacijom i dogovorili smo novi sastanak koji će se održati uskoro – dodao je načelnik Dujo.

Gradovi poput Daytona (SAD), Bourgesa (Francuska), Invernessa (Škotska), Jinana (Kina) i Nagahame (Japan) imaju status gradova prijatelja s Augsburgom, a upravo na toj listi mogao bi se naći i Novi Travnik. Time bi postao i prvi grad prijatelj iz ovog dijela Europe.

Ovaj sastanak značajan je i za iseljeništvo, jer upravo u ovom gradu živi veliki broj stanovnika porijeklom iz Novog Travnika. Osim toga, planirani su i drugi sastanci s istaknutim članovima Njemačkog CSU-a, zaključeno je  u priopćenju.

NOVI TRAVNIK I AUGSBURG: GRADOVI PARTNERI ZA BUDUĆNOST

BiH |