NOVOGODIŠNJI MALONOGOMETNI TURNIR ISPUNIO OČEKIVANJA

NOVOGODIŠNJI MALONOGOMETNI TURNIR ISPUNIO OČEKIVANJA


Petak, 31 Decembra, 2021

Spuštena je zavjesa na novogodišnji sanski malonogometni turnir pod nazivom „Preminger“ kojeg je i ove godine uspješno organizirala Gradska dvorana. Prvo mjesto osvojila je ekipa H – Modul. Turnir je trajao 18 dana i mnogobrojna publika je uživala u kvalitetnom i efikasnom nogometu, tako da je ponovo ovaj tradicionalni sportski događaj u potpunosti opravdao očekivanja. U Gradskoj dvorani u Sanskom Mostu sinoć su pred hiljadu gledalaca odigrane finalne utakmice tradicionalnog novogodišnjeg malonogometnog turnira koji je i ove godine nosio naziv „Preminger“. Pobjednik je ekipa H – Modul  koja je u uzbudljivoj i do kraja neizvjesnoj utakmici nakon izvođenja penala  pobijedila ekipu Hamdo Kovačević. Pobjednička ekipa većinom je sastavljena od igrača sanskog malonogometnog kluba Sparta koji se takmiči u Prvoj futsal ligi FBiH , a njihovi protivnici su bili kvalitetni i iskusni igrači iz Srednje Bosne. Obje ekipe su u  svojim redovima imali  i futsal reprezentativce BiH. Učesnici finala zaslužuju čestitke za borbenu i dopadljivu igru sa nekolicinom vrsnih poteza i odličnih pogodaka, te golmanskih intervencija, a za što su više puta od zadovoljne publike nagrađeni aplauzom. Veliki doprinos za zasluženo slavlje ekipe H – Modul dao je i Besim Burnić, koji je čestitao svojim saigračima na borbenoj igri i velikoj pobjedi, a protivničkim igračima na fer i korektnoj igri. On se zahvalio navijačima  koji su sa tribina dali potrebnu podršku kako bi se ostvario veliki uspjeh. Treće mjesto na turniru osvojila je ekipa Beno koja porazila ekipu  In Caffe. Radilo se o dvoboju Podrgmečovih seniora protiv igrača iz omladinskog kluba.

Akteri i ove utakmice su publici ponudili dobru i efikasnu igru sa fer i korektnim sportskim ponašanjem. Zasluženo se pobijedili stariji Podgrmnečovi igrači, ipak je preovladalo iskustvo i kvalitet, ali treba naglasiti da su omladinci Podgrmeča bili najmlađa ekipa na turniru, pobrali su sve simpatije publike i za njih je četvrto mjesto veliki uspjeh.  Na ovoj utakmici u ekipe Bene je nastupio i dječak Arman, sin od rahmetli Benjamina Ključanina koji je ostavio veliki trag u sanskom nogometu.  Nagradni fond turnira iznosio je osam hiljada maraka. Uz diplomu i pehar  prvoplasirana ekipa H – Modul dobila je pet  hiljada KM, ekipa Hamdo Kovačević  za osvojeno drugo mjesto dobila je nagradu od dvije hiljade, a trećeplasirana ekipa  Beno  nagradu u iznosu od hiljadu maraka. Za najboljeg igrača proglašen je Edin Sarhatlić iz pobjedničke ekipe.

Treba istaći da je Komisija imala težak da prograsi najboljeg jer je konkurisalo više igrača, ali slobodno se može reći da je nagrada otišla u prave ruke. Sarhatlić je ujedno i   dobio nagradu i za najboljeg strijelca sa postignutih 19 golova, a najbolji golman je iz drugoplasirane ekipe Haris Čakić iz Novog Travnika. Bitno je naglasiti da je tokom turnira, a posebno u polufinalnim i finalnim utakmica situacija na terenu, a i u publici bila uzavrela, ali su sudije  Armin Islamović,  Samir Mehmedović, Anel Burnić i Almin Terzić odlično odradili svoj posao.  Organizator turnira je uručio i zahvalnice sponzorima, te generalnim pokroviteljima Općini Sanski Most i Bihaćkoj pivovari. I sinoć je, kao i tokom cijelog turnira, za gledaoce organizira tombola sa vrijednim nagradama. Na finalnoj večeri je odigrana i revijalna utakmica u kojoj su nastupili pjetlići Nogometnog kluba Podgrmeč koje trenira i uspješno vodi prof. Edin Jakupović. Mladi  nogometaši su doblili priliku da pokažu svoje nogometno znanje, a slobodno možemo reći, da su u tome i uspjeli, jer su za svoju borbenost i prikazanu igru više puta sa tribina nagrađeni velikim aplauzom. Aplauz publike su pobrali i članovi kluba borilačkih sportova posebno nastup mažoretkinja koje su izvele „Ples uz splitske kale“. Sanske mažoretkinujne su osnovane ove godine sa ciljem da daju svoj doprinos u organizaciji brojnih manistacija, ali i da promovišu svoj grad u BiH i van njenih granica. Prepoznatljive su po svojim nošanjama koje su boje zastave BiH. Sinoć smo zabilježli i jedan lijep gest nekoliko sportskih kolektiva koji su se zahvalili Sudi Lasiću, nedavno penzionisam radniku Gradske dvorane  koji je dao nemjerljiv doprinos u razvoju kako klubova tako i samih sportista. U muzičkom dijelu programa je nastupio Sanjanin Hasan Bešić Haske koji je otpjevao nekoliko hitova i dobro zagrijao publiku, a publici se predstavio i Omar Deumić, učenik Srednje  muzičke škole u Prijedoru gdje pohađa teoretski i instumentalni smjer i solo pjevanje. Direktor Gradske dvorane Sanski Most, Said Midžan, naglašava da se po broju učesnika turnira, ali i velikoj posjeti radi o najvećem turniru u posljednih nekoliko godina. On se zahvalio svima  koji su na bilo koji način pomogli pripremu i održavanje turnira.  Na kraju i nekoliko statističkih podataka vezanih za ovaj tradicionalni sportski događaj. Turnir je trajao 18 dana , učestovavale su 22 ekipe , odigrano je 50 utakmica i postignuto 314  golova. S toga, treba čestitati organizatoru ovogodišnjeg sanskog malonogometnog turnira koji je u potpunosti opravdao očekivanja.

NOVOGODIŠNJI MALONOGOMETNI TURNIR ISPUNIO OČEKIVANJA

Sanski Most |