O ČEMU JE DODIK GOVORIO NA KONFERENCIJI U BEOGRADU: KOMENTARISAO JE IZBORE U BIH

O ČEMU JE DODIK GOVORIO NA KONFERENCIJI U BEOGRADU: KOMENTARISAO JE IZBORE U BIH


Ponedjeljak, 10 Oktobra, 2022

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik govorio je danas u Beogradu na pres-konferenciji u Medija Centru gdje ponovio da su na netom održanim općim izborima on i njegova stranka osvojili najviše glasova u Bosni i Hercegovini.

Kaže i da je stranka koju vodi osvojila više nego bilo koja druga partija u Bosni i Hercegovini, te da je on pobjednik za predsjednika bh. entiteta RS sa 292.000 osvojenih glasova prema preliminarnim rezultatima izbora Centralne izborne komisije (CIK) BiH koji je prebrojala 98 posto listića.

Osvanuo se i na spor rad CIK-a kada je u pitanju objava rezultata izbora što je ponovo pripisao nemogućnosti BiH da funkcionira, a za njega “BiH je zemlja koja ne treba postojati kada joj stranci na dan izbora nameću zakone”.

Mislio je pri tome na odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da nametne izmjene Izborna zakona BiH i Ustava Federacije BiH te je ponovio Dodik i u Beogradu da ne priznaje legitimitet Schmidta kojeg nije imenovalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Kada je u pitanju nametanje novih odluka koje će se ticati državne imovine što je Schmidt najavio, Dodik kaže da u RS neće prihvatiti niti jednu od njegovih nametnutih odluka koje, najavio je, neće ni objaviti u Službenim novinama RS-a.

Kratko se osvrnuo na ekonomsko stanje bh. entiteta kazavši da je budžet RS stabilan te da RS izvršava sve obaveze i nema izazova koji bi mogli da ugroze njeno funkcioniranje, iznoseći podatak da je prosječna plata u RS-u 556 eura s tendencijom rasta.

Nije htio odgovoriti na pitanje novinara da li će se tokom posjete Beogradu susresti s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, naglašavajući da pojedinci žele narušiti njegov odnos s Vučićem s kojim vrlo često razgovara.

Dodik je govorio o stanju u RS u okviru konferencije koju je Medija Centra nazvao “Sa aktuelnom vlašću RS stabilna i sigurna i na najvišem nivou srpskog stanovišta”.

O ČEMU JE DODIK GOVORIO NA KONFERENCIJI U BEOGRADU: KOMENTARISAO JE IZBORE U BIH

BiH |