OBAVLJENO 3D SKENIRANJE HRUSTOVAČKE PEĆINE

Hrustovačka pećina jedan je od neiskorištenih prirodnih dragulja Sanskog Mosta, a prije nekoliko mjeseci pokrenute su aktivnosti oko mogućnosti da se njena unutrašnjost elektrificira i osvjetli.

Pomenute aktivnosti nastavljene su jučer trodimenzionalnim skeniranjem unutrašnjosti pećine. Podsjećamo kako su pećinu ranije posjetili predstavnici njemačke kompanije „Cave lighting“ iz grada Herborna. Radi se o poznatoj firmi koja se bavi elektrifikacijom pećina širom svijeta, a tom prilikom eksperimentalno su tada osvijetlili pojedine dijelove ove poznate spilje. Kako bi se na što bolji način upoznala i snimila unutrašnjost pećine, jedna firma iz Zenice jučer i danas obavlja njeno trodimenzionalno skeniranje.

Inače, sve ove aktivnosti plaćene su iz budžeta Općine Sanski Most, a nakon što se obave sve potrebne pripremne i istražne radnje, uslijediće i konkretni koraci oko finalizacije ovog projekta i iznalaženja neophodnih finansijskih sredstava. Hrustovačka pećina je jedna od najljepših u Bosni i Hercegovini pa i šire. Njena unutrašnjost je grandiozna i obiluje brojnim pećinskim ukrasima koji su izvajani tajnovitom rukom prirode.

Ova pećina je uvrštena u nacionalna blaga i prirodno je dobro pod zaštitom države Bosne i Hercegovine.

OBAVLJENO 3D SKENIRANJE HRUSTOVAČKE PEĆINE

| Vijesti |