OBILJEŽAVANJE 20. GODIŠNJICE OD SMRTI GENERALA ALAGIĆA

OBILJEŽAVANJE 20. GODIŠNJICE OD SMRTI GENERALA ALAGIĆA


Četvrtak, 2 Marta, 2023

Dvadeseta godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića, legendarnog komandanta Trećeg i Sedmog korpusa Armije RBiH i prvog poslijeratnog načelnika Općine Sanski Most, bit će obilježena u narednoj sedmici, organizacijom niza prigodnih sadržaja.

Prema utvrđenom programu, koji je danas definisan na sastanku organizacionog odbora, u sklopu obilježavanja u ponedjeljak, 6. marta u 19 sati, u prostoru „Kino Sana“ biće prikazan dokumentarni film „Na krovu svijeta“, koji kroz podsjećanje na veličanstvene akcije oslobođenja od 1993. do 1995. godine, predstavlja nevjerovatnu ličnost generala Mehmeda Alagića. Inače, film „Na krovu svijeta“ je nadavno snimljen u koprodukciji Udruženja “Reakcija” i Federalne televizije. U utorak, 7. marta u 9 sati planirana je posjeta porodici generala Alagića, dok će se u 10 sati u sali Kina „Sana“ održati akademija pod nazivom „Sjećanje na generala Mehmeda Alagića“. Potom je u 11 sati i 30 minuta predviđeno polaganje cvijeća na mezar generala Alagića koji se nalazi u neposrednoj blizini džamije u Fajtovcima. Nakon toga u ovom vjerskom objektu biće proučen tevhid pred dušu legendarnog komandanta. U okviru ove godišnjice premijerno će biti prikazan i dokumentarni film „Zagonetka Alagić“, autora Avde Huseinovića, a premijera je zakazana za subotu 11. marta od 19 sati u „Kinu Sana“.

I ove godine, očekuje se dolazak velikog broja delegacija državnog, federalnog i kantonalnog nivoa, zatim delegacija iz više bosanskohercegovačkih općina, ličnosti iz političkog, vjerskog i javnog života, brojnih ratnih saboraca i prijatelja generala Mehmeda Alagića. Također, i ove godine za učenike osnovnih i srednjih škola iz sanske općine raspisan je konkurs za literarne radove na temu „Lik i djelo generala Mehmeda Alagića“, a najbolji radovi po okončanju konkursa biće simbolično nagrađeni.

 

OBILJEŽAVANJE 20. GODIŠNJICE OD SMRTI GENERALA ALAGIĆA

Sanski Most |