OBILJEŽAVANJE 25. GODIŠNIICE FORMIRANJA ARMIJE RBiH

OBILJEŽAVANJE 25. GODIŠNIICE FORMIRANJA ARMIJE RBiH

Nizom prigodnij sadržaja na području Unsko sanskog kantona bit će obilježana  25. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Aktivnosti na obilježavanju  ovog historijskog datuma počinju sutra, a završavaju svečanom akademijom, koja će biti održana 15. aprila u Bosanskoj Krupi.U narednim danima  u svim općinama Unsko – sanskog kantona će brojne delegacije posjetiti  šehidka mezarja i spomen obilježja, te odati počast poginulim herojima u odbrambeno -oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godine.

Kad je riječ o općini Sanski Most u naredni petak u 10 sati cvijeće će se položiti  na Spomenik oslobodiocima na Trgu ljiljana, u centru Sanskog Mosta, te će se učenjem fatihe i minutom šutnje odata počast svim pripadnicima Armije RBiH koji su ugradili svoje živote u temelje slobodne i demokratske Bosne i Hercegovine. Ovome činu će prisustvovati pripadnici boračkih populacija, te predstavnici javnog i političkog života općine Sanski Most i Unsko-sanskog kantona.

Također,  povodom obilježavanja Dana osnivanja Armije Republike BiH u sanskoj općiniu će se organizovati i sportske aktivnosti. Savez za sport i rekreaciju invalida općiune Sanski Most organizuje Općinsko takmičenje osoba sa invaliditetom koje će se održati u subotu, 15. aprila u prostorijama Saveza koje se nalaze u zgradi bivšeg Marskističkog centra.

Iz ovog Saveza upućen je poziv osobama sa invaliditetom da uzmu učešće na takmičenje koje će se održati u disciplinama šah, stoni tenis, pikado i streljaštvo. Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme proteklog rata. Osnovana je 15. aprila 1992. godine. Armija je nakon Daytonskog sporazuma definisana kao bošnjačka komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme odbrane transformisana je u Bosanske rendžere, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Armija Republike BiH priča je o znanim i neznanim junacima, o hiljadama heroja, o našim šehidima, palim borcima, o našim invalidima i svima onima koji su utkali dio sebe u opstanak Bosne i Hercegovine. Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice formiranja Armije Republike BiH na području Unsko – sanskog kantona  pozvao je građane da se pridruže odavanju počasti herojima odbrane i prisjećanju na historijski ratni put Armije BiH.

OBILJEŽAVANJE 25. GODIŠNIICE FORMIRANJA ARMIJE RBiH

Sanski Most |