OBILJEŽAVANJE 25. GODIŠNJICE 503. SLAVNE BRDSKE BRIGADE

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u sklopu posjete općinama u Unsko-sanskom kantonu, u subotu je u Cazinu prisustvovao i centralnoj svečanosti obilježavanja 25. godišnjice 503. slavne brdske brigade. Pored ratnih komandanata 5. Korpusa, premijera Unsko-sanskog kantona, načelnika drugih općina te ostalih zvanica, ovome događaju prisustvovala je i delegacija općine Sanski Most predvođena načelnikom Farisom Hasanbegovićem.

Centralna svečanost obilježavanja 25. godišnjice 503. slavne brdske brigade započela je postrojavanjem ratnih jedinica, intoniranjem himne BiH i primopredajom raporta. Nakon toga uslijdilo je obraćanje prisutnih zvanica, a ovom prilikom istaknuto je kako se radi o brigadi koja je dala nemjerljiv doprinos u odbrani naše domovine i očuvanju 5. korpusa. 503. slavna brdska brigada, koja je za vrijeme rata u BiH bila u sastavu 5. korpusa Armije R BiH sa sjedištem u Cazinu, osnovana je 17. augusta 1992. godine kao 1. cazinska pješadijska brigada, i veoma brzo postala je sinonim odbrane Cazina i Cazinske krajine.

Brigada je iznjedrila preko pet i po hiljada boraca i ostvarila brojne ratne uspjehe, a bitno je istaći i da se i znatan broj Sanjana od prvog dana borio u sastavu ove brigade, s kojom su učestvovali u velikom broju ratnih operacija, među kojima se izdvaja i ratna operacija u oslobađanju Sanskog Mosta.   Moto pod kojim je obilježen ovogodišnji jubilej jeste “Znati, pamtiti, poštovati!”.

OBILJEŽAVANJE 25. GODIŠNJICE 503. SLAVNE BRDSKE BRIGADE

| Vijesti |