OBILJEŽAVANJE DANA ŠEHIDA U SANSKOM MOSTU

Obilaskom šehidskih mezarja, učenjem dova i Fatihe, te polaganjem cvijeća, danas, drugog dana Ramazanskog bajrama, u Sanskom Mostu obilježen je Dan šehida. Muslimani Bosne i Hercegovine tradicionalno obilježavaju drugi dan Ramazanskoga bajrama kao Dan šehida.

Ovaj dan je obilježen na brojnim šehidskim mezarjima koja se nalaze na području općine Sanski Most, a mještani sela Kenjari su se prisjetili svojih šehida koji su mučki ubijeni u 1992. godine, na početku agresije i napada srpskih snaga na ovaj dio sanske općine..

„I ne recite za one koji su poginuli na Allahovom putu da su mrtvi. Oni su živi, ali vi to ne znate“ – ovim Kur'anskim ajetom obilježen je Dan šehida, a veliki broj građana obišao je šehidska mezarja Hrustovo-Vrhpolje, Gredu, Šehovci-Poljak i druga.

Na šehidskom mezarju Hrustovo – Vrhpolje, gdje su ukopane žrtve zločina iz perioda agresije i okupacije Sanskog Mosta, također se okupio veliki broj članova porodica te drugih građana, kao i osoba iz javnog života. Bila je ovo prilika za prisjećanje na sve one koji su svoje živote ugradili u temelje današnje Bosne i Hercegovine, i na sve one koji su živote dali na Allahovom putu.

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović, predstavnici općinskih udruženja porodica šehida, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, kao i predstavnici društveno-političkog života općine, položili su cvijeće i proučili Fatihu, a potom su prisutni imami proučili dove pred duše svih bosanskih šehida.

Na dan šehida Bošnjaci muslimani Bosne i Hercegovine obilaze mezarja šehida, sjećaju se ovozemaljskog druženja s njima i, nadasve, uzimaju pouku čistote i iskrenosti vjerovanja u jedini vrijedan cilj, a to je zadobijanje Božijeg zadovoljstva i milosti. Dan šehida u Bosni i Hercegovini ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH od 23. i 24. januara 1995. godine.

Od tog datuma, muslimani u Bosni i Hercegovini ali i dijaspori, tradicionalno obilježavaju drugi dan Ramazanskog bajrama kao Dan šehida.

OBILJEŽAVANJE DANA ŠEHIDA U SANSKOM MOSTU

| Vijesti |