OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI

OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI

Svečanom akademijom koja je održana u prostoru vijećnice na Trgu ljiljana u Sanskom Mostu, obilježen je 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Prije same akademije delegacije su položile cvijeće na Spomenik oslobodiocima Sanskog Mosta te se učenjem fatihe i minutom šutnje prisjetili svih onih koji su ugradilli svoje živote u temelje slobodne BiH. Istovremeno, ovim događajem obilježena je i 27. godišnjica osnivanja Sedamnaeste viteške krajiške brigade.

Prije 76 godina u Mrkonjić Gradu održano je Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a. Formiranje ovog tijela, na početku najvećeg političkog predstavnika, a kasnije zakonodavnog i izvršnog tijela BiH, ima poseban značaj u razvitku bh državnosti. BiH je, upravo zahvaljujući odlukama Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, postala federalna jedinica u sastavu kasnije Jugoslavije i na taj način zadržala svoj državno istorijski subjektivitet koji je potvrđen i u devedesetim godinama kada je na našu zemlju izvršena brutalna agresija. O ovom značajnom datumu prisutnima je govorio profesor istorije, Velid Selman.

Na Dan državnosti, 25. novembra 1992. godine formirana je 17. Viteška krajiška brigada, koju su činili dobrovoljci iz gradova s područja Bosanske Krajine. Ova armijska jedinica je u godinama koje su uslijedile bila udarna pesnica Armije RBiH, borila se na skoro svim ratištima u zemlji, a za svoje zasluge odlikovana je i najvišim ratnim priznanjem – ordenom „Zlatni ljiljan“. Sedamnaesta je, svojim borbenim djelom, doprinijela tome da se očuva Bosna i Hercegovina kao država i njeni bivši pripadnici mogu biti ponosni na svoje herojsko djelo. U ime boraca ove proslavljene jedinice Armije RBiH prisutnima se obratio nekadašnji oficir, Salko Karajlić.

Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, istakao je kako je 25. novembar na dvostruki način zlatnim slovima upisan u istoriju bosanskohercegovačke državnosti.

Kulturno umjetnički program ovogodišnje svečane akademije, svojim nastupima uveličali su talentovani sanski muzičari, Belma Kahrimanović, koja je svirala klavir te Alen Huskić na harmonici, dok je svoju rodoljubivu poeziju govorila Senada Talić.

OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI

| Sanski Most |