OBILJEŽEN DAN ŠEHIDA NA PODRUČJU MEDŽLISA BANJA LUKA

OBILJEŽEN DAN ŠEHIDA NA PODRUČJU MEDŽLISA BANJA LUKA


Petak, 12 Aprila, 2024

Na području Medžlisa  Banja Luka obilježen je Dan šehida, prema uputstvu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Predvođeni glavnim imamom Medžlisa IZ Banja Luka hafizom Muamerom-ef. Okanovićem imami su proučili jasin-i-šerif na šehidskom spomen-obilježju u naselju Vrbanja.

Nakon dove, imam tog džemata Mufid-ef. Omerčić zahvalio je za dolazak i što nisu zaboravili 36 šehida.

U haremu Hadži Salihije ili Stupničke džamije proučen je jasin-i-šerif  za sve banjalučke šehide, pored mezara Zahid-ef. Makića koji je ubijen na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Imami su posjetili potom mezarja u svojim džematima.

– Obilježavanje Dana šehida nastavljeno je u Travniku, jer je veći broj Banjalučana ukopan na šehidskom mezarju u tom vezirskom gradu – navode za Fenu iz Medžlisa IZ Banja Luka.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u Bosni i Hercegovini drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen je 1995. godine Danom šehida, kao dan sjećanja na one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru. Dan šehida obilježava se obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, dovama za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Prvog dana Ramazanskog bajrama, bajram-namaz na području Medžlisa Banja Luka klanjan je na 11 mjesta. Centralnu bajramsku hutbu i bajram-namaz, u Ferhadiji džamiji, predvodio je, banjalučki muftija Ismail-ef. Smajlović. Ramazanski bajram traje tri dana.

OBILJEŽEN DAN ŠEHIDA NA PODRUČJU MEDŽLISA BANJA LUKA

BiH |