OBILJEŽEN DAN SREDNJOŠKOLACA

Sanski srednjoškolci i ove godine obilježili su svoj dan, simboličnom šetnjom od zgrade srednjoškolskog centra do malog parka. Iako u nešto manjem broju nego što se očekivalo, učenici su i ovaj put svojim porukama nastojali skrenuti pažnju na sadašnje stanje među maldima koji žive i školuju se u BiH, perspektivi mladih nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja, kao i neophodnosti stvaranja što boljih uslova koji će im omogućiti da svoju budućnost grade u svojoj državi.

Ovom prilikom srednjoškolcima se obratio i načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović, koji je istakao kako lokalna administracija na čijem je čelu, čini sve napore kako bi stvorila ambijent koji će maldim ljudima pružiti mogićnost da svoju budućnost grade u svom gradu. Ovaj događaj svojim nastupom je uveličao i mladi i talentovani Ajdin Hasanić, nekadašnji srednjoškolac a danas student, koji se trenutno sa mnogo uspjeha bavi video produkcijom, zbog čega je stekao ogromnu popularnost.

On je govorio o motivima koji su ga vodili da svoju perspektivu i životne ambicije veže za BiH. Cijeli događaj organizovan je u saradnji Vijeća učenika Mješovite srednje škole, Gimnazije i Srednje poljopšrivredne škole iz Sanskog Mosta.

Inače, Međunarodni dan srednjoškolaca, obilježava se u spomen na praške studente i srednjoškolce, koji su zbog mirnog prosvjeda protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog  17. novembra 1939. godine strijeljani bez suđenja. Odluku o obilježavanju ovog dana, kao Međunarodnog dana srednjoškolaca, donio je Organizacijski ured svih srednjoškolaca evropskih zemalja. Ovaj dan povezan je sa Deklaracijom o pravima srednjoškolaca, i u svijetu se  obilježava svake godine 17. novembra, još od 1941. godine. Na ovaj način srednjoškolci žele skrenuti pažnju na svoje školovanje i uslove u kojima pohađaju nastavu.

OBILJEŽEN DAN SREDNJOŠKOLACA

| Vijesti |