OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN KULTURNE RAZNOLIKOSTI

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN KULTURNE RAZNOLIKOSTI


Utorak, 22 Maja, 2018

Koalicija „Most ljubavi“, koja okuplja udruženja žena s područja Općine Sanski Most, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, juče je u Sanskom Mostu obilježila 21. maj, Međunarodni dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

Tim povodom, u prostoru kina „Sana“ održana je prigodna manifestacija koja je okupila veliki broj kulturno-umjetničkih društava iz Livna, Drvara, Velike Kladuše, uključujući i domaćine iz Sanskog Mosta, a svi skupa su se predstavili narodnim igrama i pjesmama, kao i izložbom narodnih rukotvorina. Organizovanjem ovakve manifestacije, na kojoj su predstavljeni narodni običaji i kulturna baština ovog podneblja, nastoji se promicati tolerancija, kultura dijaloga i međusobno povezivanje ljudi, a učesnici nisu krili zadovoljstvo zbog prilike da kroz učešće na jednom ovakvom događaju, predstave narodne običaje svoga kraja, a ujedno se upoznaju i sa drugim tradicijama. Generalna skupština UNESCO-a usvojila je Univerzalnu deklaraciju o kulturnoj raznolikosti, te proglasila 21. maj Svjetskim danom kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

Na ovaj dan daje se prilika za proširenje spoznaje o vrijednosti kulturnih različitosti i poticanje na život u duhu mira, dijaloga i otvorenosti.

 

 

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN KULTURNE RAZNOLIKOSTI

Sanski Most |