OBILJEŽENA 104. GODIŠNJICA BITKE KOD ČANAKALEA

OBILJEŽENA 104. GODIŠNJICA BITKE KOD ČANAKALEA

104. godišnjica bitke na Čanakaleu, koja se dogodila u Prvom svjetskom ratu i zauzima najznačajnije mjesto u historiji moderne Republike Turske, obilježena je danas prigodnim programom u Sanskom Mostu.

Treba istaći kako je grad na Sani već četvrtu godinu zaredom domaćin obilježavanja ove čuvene bitke koja je u Republici Turskoj poznata i kao Dan šehida Svečanost je otpočela obilaskom Spomenika turskim šehidima u Donjem Kamengradu, a ovome činu su prisustvovali visoki zvaničnici ove prijateljske zemlje predvođeni ambasadorom Turske u BiH, Haldunom Kočom, predstavnici društveno političkog života USK, zvaničnici federalne, kantonalne i lokalne vlasti , predstavnici Islamske zajednice te brojni građani.

Podsjetimo, bitka kod Čanakalea započela je 18. Marta 1915. godine. Tokom ove višemjesečne bitke vojne snage Turske, pod komandom Kemal paše Ataturka odbacile su invazioni napad koalicionih snaga koje su predvodile britanske trupe, sačuvavši na taj način suverenitet i nezavisnost zemlje. Ono što povezuje BiH s ovom bitkom jeste podatak da je u Galipoljskoj bici poginulo oko 5 hiljada Bošnjaka i radi se o ljudima s ovih prostora koji su izbjegli u Tursku tokom aneksije Bosne i Hercegovine od strane Austrougarske.

Delegacije su položile cvijeće na spomenik, intonirana je himna dvije zemlje, te je dovom i počasnom paljbom odata počast svim šehidima. Nakon toga upriličena je posjeta Musalli gdje je također proučena dova za šehide. Centralna svečanost održana je u prostoru stare gradske vijećnice na Trgu ljiljana, uz prisustvo brojnih zvanica i građana.

OBILJEŽENA 104. GODIŠNJICA BITKE KOD ČANAKALEA

| Sanski Most |