OBILJEŽENA 17. GODIŠNJICA OD SMRTI GENERALA MEHMEDA ALAGIĆA

OBILJEŽENA 17. GODIŠNJICA OD SMRTI GENERALA MEHMEDA ALAGIĆA


Petak, 6 Marta, 2020

Nizom prigodnih aktivnosti danas je obilježena 17. godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića, legendarnog komandanta i prvog poslijeratnog načelnika općine Sanski Most. Obilježavanju ovog datuma prisustvovala je porodica rahmetli generala Alagića, brojni ratni generalovi saborci i prijatelji, delegacija Unsko sanskog kantona i Općine Ključ, predstavnici Općine Sanski Most, zvanice iz političkog, vjerskog i javnog života, te brojni građani.

Delegacije su posjetile generalovu suprugu Zisku i porodicu rahmetli generala Alagića u njihovom porodičnom domu. Nakon toga upriličena je akademija sjećanja na lik i djelo generala Alagića, kojom prilikom su evocirane uspomene na njegovo herojsko ratno djelo u oslobađanju okupiranih dijelova zemlje te doprinos u poslijeratnoj obnovi Sanskog Mosta. O vojničkom geniju generala Mehmeda Alagića, ratnog komandanta Sedmog korpusa Armije RBiH, njegovom doprinosu u očuvanju slobodne teritorije u srednjoj Bosni, kasnijim ratnim pobjedama i uspjesima, govorio je brigadir u penziji i nosilac najvišeg ratnog odlikovanja „Zlatni ljiljan“, Senad Kljajić. On je posebno istakao generalov značaj u prvim poslijeratnim godinama, kao prvog poslijeratnog načelnika, kada je u miru život grada postavio na zdrave osnove. Penzionisani general i ratni komandant, Fadil Hasanagić, istakao je nemjerljiv doprinos generala Alagića u odbrani od agresije i oslobađanju okupirane teritorije BiH. O generalovom liku i djelu govorili su i ministar za boračka pitanja u Vladi USK, Ermin Zulić, bihaćki muftija, Mehmed ef Kudić, kao i načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović.

U povodu obilježavanja godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića, organizacioni odbor svake godine raspisuje konkurs za najbolje literarne i likovne radove među učenicima ovdašnjih osnovnih škola na temu: „Lik i djelo generala Alagića“. Najuspješnijim učenicima nagrade je uručila generalova supruga Ziska i brat Bego. Treće mjesto osvojio je Harun Mahmutović iz Prve sanske škole, drugoplasirani rad bio je djelo učenice Emine Hasić iz Osnovne škole „Mahala“, dok je najbolje ocjenjeni rad djelo Eme Hasanbegović učenice Osnovne škole „Vrhpolje“. Svojim nastupom ovaj događaj su uveličali učenici Prve sanske škole izvedbom dramsko recitatorskog rada pod nazivom „Svjetlo iznad Krajine“.

Nakon održane akademije, brojne delegacije posjetile su Fajtovce, gdje su u haremu džamije proučile fatihu i položile cvijeće na turbe generala Mehmeda Alagića.

OBILJEŽENA 17. GODIŠNJICA OD SMRTI GENERALA MEHMEDA ALAGIĆA

Sanski Most |