OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA OD POGIBIJE AMIRA ŽILIĆA

OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA OD POGIBIJE AMIRA ŽILIĆA


Subota, 6 Januara, 2018

U Starom Majdanu je danas obilježena 25. godišnjica pogibije Amira Žilića, „zlatnog ljiljana“ i heroja proteklog odbrambeno oslobodilačkog rata.

Obilježavanju koje je organizovano u centru ovog mjesta, na spomen obilježju koje je svečano otvoreno protekle godine, prisustvovali su članovi porodice rahmetli Amira Žilića, predstavnici društveno političkog i vjerskog života, te mještani Starog Majdana i Sanskog Mosta. Ovom prilikom prisustni su se prisjetili te odali počast svim poginulim pripadnicima Armije RBiH i civilnim žrtvama iz ovoga mjesta.

O herojskom putu ovog heroja govorio je njegov ratni saborac i predsjednik skupštine Udruženja „17. viteška krajiška brigada, Ismet Seferović.Tragična pogibija Amira Žilića, 24-godišnjeg oficira 17. viteške krajiške brigade dogodila se na ratištu kod Visokog, prilikom slamanja neprijateljske ofanzive na ovaj grad kojom prilikom su u ratnim dejstvima sudjelovali i pripadnici „Sedamnaeste“.

U vrijeme pogibije Amir Žilić bio je najmlađi komandant u redovima Armije RBiH i komandovao je Drugim bataljonom 17. krajiške viteške brigade. Njegovo vječno počivalište je šehidsko mezarje u Travniku. 14. aprila 1994. godine, naredbom štaba Vrhovne komande Armije RBiH, posthumno je odlikovan najvećim armijskim priznanjem – “Zlatnim grbom s mačevima”.

Ovom prilikom upriličena je i posjeta mezaru Muhameda Bešića koji se nalazi u haremu mjesne džamije. Bešić je bio jedan od organizatora otpora agresoru na području Starog Majdana, a poginuo je u borbama s neprijateljem 13. oktobra 1992. godine.

OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA OD POGIBIJE AMIRA ŽILIĆA

Sanski Most |