OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA STRADANJA U LOGORU KRINGS

U organizaciji Udruženja logoraša općine Sanski Most i Mjesne zajednice Stari Majdan, juče je upriličena posjeta bivšem logoru „Krings“. Na ovom mjestu su evocirane uspomene i obilježena 25. godišnjica stradanja logoraša u ovom logoru.

Logor „Krings“ je formiran početkom agresije na Općinu Sanski Most od strane tadašnjih srpskih vlasti. Riječ je o hali istoimenog preduzeća, kroz koju je u periodu od 30. maja do 27. avgusta 1992. godine prošlo oko 700 logoraša. Među njima je bilo oko 500 muškaraca, dok su ostalo bili žene, djeca i starci. Formiranju ovog logora prethodio je široki napad srpskih snaga na Stari Majdan, ali i susjedna sela Staru Rijeku i Briševo.

Tom prilikom izvršen je stravičan zločin nad nedužnim civilima, najveći dio mještana prognan je iz svojih kuća, veliki broj stambenih objekata je uništen ili spaljen. Muškarci, žene i djeca iz Starog Majdana zatočeni su u halu „Krings“, koja je bila jedna vrsta koncentracionog logora za građane nesrpske nacionalnosti. U ovom logoru, nakon etničkog čišćenja, bili su zatočeni mještani i sa desne obale rijeke Sane, naselja Aganovići i Karići, kao i dijelovi Banjalučke i Stanične ulice.

Ovdje su logoraši fizički i psihički maltretirani i izgladnjivani, uz brojna druga kršenja ljudskih prava, od čijih posljedica su umrle dvije osobe. Od posljedica brutalnog premlaćivanja, preminuo je Munib Mašić, a ovom prilikom, prisutnima se obratio njegov sin Meho. Predsjednik Udruženja logoraša općine Sanski Most, Nihad Ključanin, prilikom obraćanja još jednom je naglasio kako brojni zločini počinjeni u periodu agresije još uvijek nisu stavljeni pod lupu pravde, a njihovi naredbodavci i izvršioci nikad nisu procesuirani. Na spomen ploču koja je podignuta ispred ulaza u nekadašnju halu „Krings“ delegacije su položile cvijeće te je učenjem fatihe i minutom šutnje odata počast svim nevinim žrtvama.

OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA STRADANJA U LOGORU KRINGS

| Vijesti |