OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA HEROJSKOG OTPORA AGRESIJI

OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA HEROJSKOG OTPORA AGRESIJI


Ponedjeljak, 6 Juna, 2022

Tradicionalnom manifestacijom Galaja, koja je održana na lokalitetu istoimene šume, u blizini sela Vrhpolje, Sanski Most je protekle subote obilježio 30. godišnjicu herojskog otpora agresiji, tokom ljeta 1992. godine. Manifestacija je započela polaganjem cvijeća na Spomenik oslobodiocima grada na Trgu ljiljana, kojom prilikom su brojne delegacije odale dužnu počast svima koji su ugradili svoje živote u temelje BiH. Potom je upriličena posjeta mjestima pogibije Saida Keranovića i Edilfa Hodžića, organizatora otpora na ovim prostorima, gdje su članovi porodica i ostale delegacije položili cvijeće na spomen obilježja, i proučili fatihu. I ovoga puta na lokalitetu Galaje održan je svojevrsni čas historije kojom prilikom su evocirane uspomene na historijske događaje.

Upriličeno je i svečano postrojavanje ključko-sanske čete, te simbolična predaja raporta od strane komandanta Amira Avdića, a za razliku od svih prethodnih godina, heroji Galaje ovoga puta bili su postrojeni na centralnoj pozornici, na mjestu koje im i jedino pripada. Šuma Galaja je mjesto gdje je više od dvije stotine pripadnika patriotske lige s područja Sanskog Mosta i Ključa pružilo otpor višestruko nadmoćnijem agresoru u danima maja i juna 1992. godine. Pripadnici ključko sanske jedinice dugo su odlijevali napadima daleko nadmoćnijeg i tehnički opremljenijeg agresora, da bi se naposlijetku, nakon spektakularne vojne akcije i zarobljavanja četrdeset neprijateljskih vojnika i oficira, uspjeli dokopati slobodne bihaćke teritorije. U sastavu Petog korpusa, nekoliko godina kasnije, dali su veliki doprinos u oslobađanju okupiranih dijelova općine Sanski Most. U znak sjećanja na njihovo herojstvo i hrabrost, i ove godine je održana tradicionalna manifestacija „Dani Galaje“. U Spomen domu na ovom mjestu, izložene su fotografije poginulih pripadnika Patriotske lige Ključa i Sanskog Mosta, koji su na tom putu ugradili svoje živote u slobodu koju danas uživamo, a kako bi im se odala počast, na spomen obilježju, brojne delegacije položile su cvijeće.

U svojim obraćanjima neposredni učesnici Galaje podsjetili su na značaj ove bitke u daljem oslobađanju okupirane teritorije. Bitka na Galaji bila je značajna i zbog toga što je borcima i organizatorima otpora u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine ulila snagu i vjeru da je hrabrošću i dobrom organizacijom moguće pobijediti višestruko nadmoćnijeg agresora. Manifestacija je uveličana kulturno zabavnim programom kojeg su priredili učenici Osnovne škole Vrhpolje, a na historijskom času pročitani su i najuspješniji literarni radovi učenika na temu „ Galaja 92“. Nakon oficijelnog dijela programa uslijedilo je druženje brojnih posjetilaca ovogodišnje centralne manifestacije koja je održana na lokalitetu šume Galaja.

OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA HEROJSKOG OTPORA AGRESIJI

Sanski Most |