OBILJEŽENA GODIŠNJICA STRADANJA MJEŠTANA TRNOVE

OBILJEŽENA GODIŠNJICA STRADANJA MJEŠTANA TRNOVE


Utorak, 29 Maja, 2018

Obilaskom mjesta koja su bila stratišta tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu obilježena je godišnjica stradanja mještana sela Trnova.

Tom prilikom, delegacije lokalnih vlasti, boračkih i ostalih udruženja, te građana Trnove i Sanskog Mosta posjetili su spomen obilježja u samom selu i njegovoj okolini koja sjećaju na tragične događaje, napad na Trnovu i ubijanje nevinih ljudi. Tom prilikom odata je počast stradalima, kako civilima tako i organizatorima otpora agresiji na području ovog sela tokom 1992. godine. U danima maja i juna 1992. godine, brojna sanska sela i dijelovi grada bili su žrtve napada i otvorene agresije srpskih paravojnih formacija i JNA.

Selo Trnova je doživjelo istu sudbinu. Tokom agresije mnogi mještani su ubijeni, selo je potpuno razoreno, a njegovi stanovnici protjerani iz vlastitih domova. Delegacije su nakon obilaska lokaliteta stradanja mještana Trnove, položili cvijeće i proučili fatihu na mezaru Karmen Kamenčić, koja je bila pripadnica Armije RBiH.

Inače, treba istaći kako su mještani Trnove u proteklom periodu spomen obilježjima ili na drugi prigodan način obilježili sva mjesta stradanja, a tradicionalno i ove godine biće održan memorijalni malonogometni turnir koji nosi ime po prvoj žrtvi u ovome sanskom selu, Mesudu Sudi Begiću, jednom od organizatora otpora na području Trnove.

OBILJEŽENA GODIŠNJICA STRADANJA MJEŠTANA TRNOVE

Sanski Most |