OBILJEŽENA GODIŠNJICA ZLOČINA NA KRIVOJ CESTI

OBILJEŽENA GODIŠNJICA ZLOČINA NA KRIVOJ CESTI


Ponedjeljak, 24 Juna, 2019

Na lokalitetu Kriva cesta, udaljenom nekoliko kilometara od centra Sanskog Mosta,  danas je  obilježena 27. godišnjica zločina koji je počinjen nad sedamnaest civila bošnjačke nacionalnosti koji su svirepo likvidirani na ovom mjestu. Organizator ovog obilježavanja bilo je Udruženje logoraša općine Sanski Most, a ovom prilikom delegacije su polaganjem cvijeća na spomen obilježje i učenjem fatihe odali počast nevinim žrtvama.


Prisutnima se obratio predsjednik ovog udruženja, Osman Talić, istakavši kako je riječ o jednom od najbrutalnijih zločina počinjenih tokom agresije na području sanske općine. Tog 22. juna 1992. godine pripadnici srpske vojske i policije na ovu lokaciju doveli su uhapšene Bošnjake koji su prije toga bili zatočeni u nekim od logora i zatvora koje su formirale srpske vlasti. Oni su prethodno fizički zlostavljani, a potom su ih zločinci tjerali da sami sebi kopaju grobnice.  Žrtve se potom brutalno likvidirane, najveći broj njih hladnim oružjem. Njihova tijela su nakon toga uklonjena, neka su bačena u Sanu, a većina pokopana u masovnu grobnicu na mezarju Greda.

Još jednom je istaknuto kako naredbodavci i izvršitelji zločina ni poslije duže od dvije decenije nisu privedeni licu pravde niti su odgovarali za počinjene zločine. Za mnoge od njih otkucava biološki sat i postoji velika vjerovatnoća da nikada neće biti privedeni pravdi. Naglašeno je da je istinu o ovom i drugim zločinima potrebno neprestano ponavljati, kako se tragični događaji iz 1992. godine ne bi zaboravili i izbrisali iz sjećanja.

OBILJEŽENA GODIŠNJICA ZLOČINA NA KRIVOJ CESTI

Sanski Most |