OBILJEŽENO 18 GODINA OD SMRTI GENERALA MEHMEDA ALAGIĆA

OBILJEŽENO 18 GODINA OD SMRTI GENERALA MEHMEDA ALAGIĆA


Ponedjeljak, 8 Marta, 2021

U Sanskom Mostu je jučer obilježena 18. godišnjica od smrti generala Mehmeda Alagića, legendarnog vojskovođe, komandanta Sedmog korpusa Armije RBiH i prvog poslijeratnog načelnika Općine Sanski Most. Ovaj događaj, koji se obilježava svakog 7. marta, na dan kada je prestalo da kuca generalovo srce, obilježen je i ovoga puta prigodnim sadržajima u skladu s važećim higijensko epidemiološkim mjerama. Ratni saborci, prijatelji i predstavnici delegacija iz društveno političkog života posjetili su porodicu rahmetli generala Alagića u njihovoj porodičnoj kući. Potom je, prema protokolu upriličeno polaganje cvijeća na Spomenik oslobodiocima na Trgu ljiljana. Prisutni su na ovome mjestu učenjem Fatihe odali počast generalu i svim onima koji su ugradili svoje živote u temelje slobode koju danas uživamo.

Nakon toga, na turbetu generala Alagića u Fajtovcima, na njegov mezar položeno je cvijeće i proučena fatiha pred generalovu dušu, a nakon toga je u mjesnoj džamiji proučen tahvid. I ovaj događaj uveličalo je prisustvo brojnih ratnih saboraca generala, te visokih delegacija iz političkog, društvenog i vjerskog života, kao i poštovalaca lika i djela generala Alagića, te građana Sanskog Mosta i drugih gradova. I ove godine organizovan je natječaj literarnih i likovnih radova učenika sanskih osnovnih škola na temu lika i djela generala Alagića, te su nagrađeni najuspješniji radovi.

Mehmed Alagić je rođen 1947. godine, a generalovo srce prestaje da kuca u večernjim satima 7. marta 2003. godine u Sanskom Mostu. Dženaza mu je klanjana u rodnim Fajtovcima pred oko 20.000 ljudi koji su došli iz svih krajeva BiH. Ukopan je u mezarju fajtovačke džamije koja danas nosi njegovo ime. General Alagić je tokom rata bio je komandant Trećeg i Sedmog korpusa ARBiH, a nakon rata obavljao je dužnost prvog poslijeratnog načelnika Općine Sanski Most. Armiji RBiH priključio se kao potpukovnik bivše JNA, a ostaće upamćen po akcijima oslobađanja Vlašića, Kupresa, Donjeg Vakufa i svog rodnog Sanskog Mosta.Naša dužnost, ali i dužnost generacija koje dolaze poslije nas je da čuvamo sjećanje na njegovo herojsko djelo. Ne dozvolimo da budemo narod koji ne cijeni svoju prošlost, jer je takvim narodima neizvjesna budućnost. Njegujmo ljubav prema domovini, baš onako kako je to činio general Alagić, branimo je i čuvajmo, budimo složni, snažni i hrabri jer jedino takvi možemo pobijediti nedaće koje su pred nama, poruka je koja je upućena s ovogodišnjeg obilježavanja godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića.

OBILJEŽENO 18 GODINA OD SMRTI GENERALA MEHMEDA ALAGIĆA

Sanski Most |