OBILJEŽILI 40 GODINA OD MATURE

OBILJEŽILI 40 GODINA OD MATURE


Ponedjeljak, 23 Jula, 2018

Maturanti mašinske i elektrotehničke škole, koji su prije punih 40 godina okončali srednjoškolsko obrazovanje u Sanskom Mostu, okupili su se danas u velikom broju kako bi obilježili ovaj vrijedni jubilej i prisjetili se đačkih dana.

Oni su posjetili nekadašnju zgradu u kojoj su se u prošlosti nalazila stručna zanimanja za srednjoškolce u ovom gradu, a u njihovom društvu nalazilo se i nekoliko bivših profesora koji su potom, baš kao nekada, obavili prozivku svojih nekadašnjih đaka. Organizator ovog događaja, Ermin Krupić, kaže kako je ovo prvi put poslije proteklog rata kako su se okupili davni školski drugovi, te dodaje kako ga raduje izuzetno veliki odaziv.

„Vjerujte, srce mi je sada na mjestu, došli smo sa svih strana i točak vremena kao da se vratio unatrag. Ruka sudbine nas je razbacala širom svijeta, ali smo i dalje svi ostali dobri drugovi i naše prijateljstvo ništa ne može srušiti, kaže Krupić. Dodaje kako među okupljenima ima Bošnjaka, Srba i Hrvata, te da mnogi od njih danas žive u evropskim zemljama, a nekolicina ih je, specijalno za ovu priliku doputovala čak iz Sjedinjenih Američkih Država i Australije.

„Većina nas danas ima odraslu djecu, mnogi i unuke, a ono što krasi našu generaciju je duh kolegijalnosti i drugarstva kojeg ništa nije moglo uništiti. Mogu samo reći da sam ponosan na sve njih“, kaže Krupić. Sa bivšim učenicima bio je i njihov razrednik, Nemanja Tripković, koji ističe kako se radi o generaciji koja je bila posebna po mnogo čemu. „Sjećam se da je iz ove generacije kasnije poteklo 19 inžinjera mašinstva i elektrotehnike. Za vrijeme školovanja nismo im samo prenosili znanje iz stručnih predmeta, već smo ih učili da budu dobri ljudi.

Drago mi je da su svi položili taj najvažniji ispit u životu“, kazao je Tripković. Nekadašnji maturanti evocirali su ovom prilikom uspomene na bezbrižnu mladost pored rijeke Sane, druženja i šale te na prve ljubavi i simpatije. „Zaista je u pravu ko je skovao čuvenu krilaticu da je od kolijevke pa do groba najljepše đačko doba“, kažu bivši školski drugari.

Zlatan Čekić

OBILJEŽILI 40 GODINA OD MATURE

Sanski Most |