OBJAVLJENA PROGNOZA DO UTORKA: PAKLENI DANI PRED NAMA, BIT ĆE I 40 STEPENI

OBJAVLJENA PROGNOZA DO UTORKA: PAKLENI DANI PRED NAMA, BIT ĆE I 40 STEPENI


Petak, 24 Juna, 2022

Jutros je u većem dijelu naše zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Na krajnjem sjeveroistoku Bosne su zabilježeni lokalni pljuskovi.

Žuti meteoalarm i danas je upaljen za područje cijele BiH, a zbog očekivanih visokih temperatura.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 12; Ivan-sedlo, Sokolac 17; Bugojno 18; Srebrenica 19; Bihać, Doboj, Jajce, Sanski Most, Sarajevo, Zvornik 20; Banja Luka, Bijeljina, Tuzla 21; Drvar, Gradačac, Grude, Livno, Mostar, Zenica 22; Prijedor, Trebinje 23; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 942 hPa, na normali je i lagano raste.

Bioprognoza: Biometeorološka prognoza i dalje je relativno povoljna, ugodnije u prijepodnevnim satima, potom vruće i sparno, uz natprosječne temperature zraka i visoke vrijednosti UV indeksa. Osjetljive osobe trebaju biti opreznije, pridržavati se preporuka nadležnih službi, ne izlagati se pretjeranim naporima i umanjiti boravak na otvorenom u toplijem dijelu dana. Moguće su meteopatske reakcije poput nervoze, glavobolje, dekoncentracije, problemi sa snom usljed manjka svježine u noći.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne se očekuju slabi lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. U sjevernim područjima Bosne vjetar istočnog smjera. Dnevna temperatura od 28 do 33, na jugu do 36 °C. U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Dnevna temperatura oko 32 °C.

U subotu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne ponegdje u centralnim, istočnim, sjeveroistočnim područjima Bosne i na istoku Hercegovine su mogući lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren uglavnom jugozapadni. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog i sjeverozapadng smjera. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 28 do 34, na jugu 36 °C.

U nedjelju sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 18 do 24, a dnevna od 30 do 36 °C.

U ponedjeljak sunčano uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura od 18 do 24, a dnevna od 32 do 38 °C.

U utorak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 34 do 40 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

OBJAVLJENA PROGNOZA DO UTORKA: PAKLENI DANI PRED NAMA, BIT ĆE I 40 STEPENI

BiH |