Obrane jabuke u voćnjaku Vehbije Okčića

Voćari u Sanskom Mostu bilježe ove godine rekordan urod jabuka, ali ističu kako im u ovom trenutku najveći problem predstavlja njihov plasman na tržištu.

Jedan od najvećih voćara na ovom području, Vehbija Okčić, kako je ova godina bila berićetna i da su dobrom urodu pogodovale klimatske prilike. Protekle subote organizovana je berba jabuka u Okčićevom voćnjaku, a u ovim aktivnostima pomogli su mu rođaci i komšije, kao i članice Udruženja „Žene sa Sane“.

On je prije deset godina u selu Demiševci podigao voćnjak na četiri dunuma sa osam hiljada stabala jabuke, a ove godine imao je rekordan urod. Okčić kaže kako se od četiri sorte jabuke koje uzgaja posebno ističe sorta „granny smith“ ili u našim krajevima jabuka poznata kao zelenika. Dodaje kako u voćarstvu primjenjuje savremena agrotehnička znanja i stručna iskustva, a u cjelokupnu proizvodnju ulaže puno truda, vremena i sredstava.

Okčić je jedini voćar na području sanske općine koji posjeduje protivgradnu zemljištu koja štiti njegovo voće od ekstremnih vremenskih prilika. Jabuke iz njegovog voćnjaka su zbog kvaliteta posebno cijenjene među kupcima, a ovaj voćar kaže kako to postiže tako što je upotrebu hemijskih sredstava sveo na minimum. Kaže kako su u poslovima oko voćnjaka zaposleni svi članovi porodice te da je voćarstvo u međuvremenu postalo glavni izvor njihovih prihoda.

On također ističe kako je zbog prekomjernog uvoza i nelojalne konkurencije plasman proizvedenog voća trenutno najveći problem za sanske voćare. Svi oni koji žele, sočne jabuke mogu pronaći kod porodične kuće Vehbije Okčića u selu Demiševci.

Obrane jabuke u voćnjaku Vehbije Okčića

| Sanski Most |