OČUVANO ZDRAVLJE U STARAČKIM DOMOVIMA

Veliki napori u Sanskom Mostu su u proteklom periodu uloženi kako bi se starije osobe, koje su posebno osjetljive na koronavirus, zaštitile od pojave i širenja virusa. Poslednja testiranja štićenika i osoblja staračkih domova da su svi štićenici i osoblje negativni na kovid 19, pokazuju kako su uloženi napori dali rezultate. U Staračkom domu „Zlatna jesen“ borave 62 osobe, a ovaj dom zapošljava 26 zaposlenika. Prema riječima direktorice doma, Emine Šehić, i prije proglašenja prirodne nesreće zbog aktuelne pandemije, preduzeli su sve kako bi očuvali zdravlje svojih štićenika. To je podrazumjevalo i neke nepopularne mjere kao što su zabrane posjeta, pa je štićenicima omogućena komunikacija s rodbinom i prijateljima pomoću elektronskih aparata. Šehićeva ističe kako je krajnji cilj ispunjen i da su dana svi korisnici i zaposlenici zdravi.

S pandemijom koronavirusa uspješno su se izborili i u staračkom domu „Vita nova“, gdje je trenutno smješteno 65 korisnika. Zahvaljujući preduzetim mjerama zdravstvene i higijenske prevencije u proteklom periodu, stanje u ovome domu je stabilno i niko nije zaražen kovidom, ističe upravnik doma, Latif Ramić.


Uspješna borba protiv virusa korona bila je i u Staračkom domu „Sana. Prema riječima direktora doma, Edis Rasavca, zahvaljujući preduzetim mjerama zdravstvene i higijenske prevencije u proteklom periodu, stanje u ovome domu je stabilno, te se redovno obavljaju i odvijaju sve aktivnosti oko dezinfekcije prostora. Iako je došlo do liberalizacije životnih prilika, neke mjere će i dalje ostati na snazi kako bi se očuvali zdravlje i život 16 korisnika koji borave u Staračkom domu „Sana“.

Kada je riječ o koronavirusu, dosadašnje iskustvo je pokazalo kako su njegove žrtve većinom osobe u starijoj životnoj dobi, a u nekim zemljama upravo su najviše stradali ljudi smješteni u staračkim domovima. Zbog svega toga, uposlenicima sanskih staračkih domova, ali i nadležnim službama treba odati priznanje kada se radi o zdravlju njihovih štićenika.

OČUVANO ZDRAVLJE U STARAČKIM DOMOVIMA

| Vijesti |