OD DANA NEZAVISNOSTI DO DANA DRŽAVNOSTI – BOGAT PROGRAM MANIFESTACIJE ODBRANA BIH 2024

OD DANA NEZAVISNOSTI DO DANA DRŽAVNOSTI – BOGAT PROGRAM MANIFESTACIJE ODBRANA BIH 2024


Ponedjeljak, 8 Aprila, 2024

Akademija u Memorijalnom centru Kovači 5. juna i tradicionalni program na platou ratne džamije na Igmanu, dva su centralna događaja manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024” koja se ove godine održava pod sloganom “Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti”.

Program koji je počeo 1. marta obilježavanjem Dana nezavisnosti i polaganjem cvijeća na mjestima ubijanja i pogibije građana Sarajeva, trajat će 25. novembra. Organizatori su pripremili bogat program, kao što su obilježavanje Bitke na Žuči 8. juna, Dan obilježavanja formiranja Prvog korpusa Armije Republike BiH 1. septembra te niz predstavljanja knjiga, izložbi, akademija i okruglih stolova.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo i predsjednik Organizacionog odbora Omer Osmanović kazao je na današnjoj konferenciji za medije da kultura sjećanja treba da bude tokom čitave godine te da se kroz manifestaciju žele prisjetiti ličnosti i događaja koji su obilježili period agresije na Bosni i Hercegovinu.

Ministar je istakao da će manifestacija biti održana na prostoru cijele države, u gradovima Sarajevo, Goražde, Konjic, Mostar, Bijeljina, Prijedor i Janja.

Generalni sekretar Organizacionog odbora manifestacije Mirsad Delalić podsjetio je na događaj koji je već počeo, a to je Projekt Stazom sjećanja, te najavio da je obilježavanje godišnjice masakra u Ahmićima naredni događaj koji će bi održan od 14. do 16. aprila.

Naglasio je da će program biti dostupan javnosti na web stranici te pozvao sve da prisustvom uveličaju sve značajne događaje za državu.

Glavni imam Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Nesib ef. Hadžić najavio je vjerski program te kazao da će 1. augusta u Igmanskoj džamiji biti proučeni mevlud, zikr i tevhid, dok će tradicionalni program “Dova za domovinu” biti održan na platou Igmanske džamije dan kasnije, u petak 2. augusta.

Direktor Memorijalnog centra i potpredsjednik Organizacionog odbora Ahmed Kulanić kazao je da je memorijalna kultura živa u onoj mjeri u kojoj je prisutna među građanima, i u mjeri u kojoj se prenosi mlađim generacijama.

Manifestacijom “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman” podsjeća se na značaj Igmana, ali i svakog pedlja na kojem su se vodile bitke za slobodu i Bosnu i Hercegovinu.

OD DANA NEZAVISNOSTI DO DANA DRŽAVNOSTI – BOGAT PROGRAM MANIFESTACIJE ODBRANA BIH 2024

BiH |