OD ZLOČINA NA HRASTOVOJ GLAVICI  PROTEKLO 25 GODINA

OD ZLOČINA NA HRASTOVOJ GLAVICI PROTEKLO 25 GODINA


Subota, 5 Augusta, 2017

U organizaciji , Udruženja logoraša „Prijedor 92“, „Kozarac“ i „Sanski Most“, danas je na lokalitetu Hrastova glavica, kod mjesta Podvidača, obilježena 25. godišnjica ubistva 124 prijedorska logoraša.

Ovome događaju prisustvovali su članovi porodica ubijenih žrtava, predstavnici vjerskog i društveno političkog života, nevladinih organizacija i udruženja te brojni građani. Prisutnima su se na ovom mjestu obratili načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, kao i predstavnici udruženja logoraša iz Sanskog Mosta, Prijedora i Kozarca, Nihad Ključanin, Samir Duratović i Fikret Alić. Istaknuto je nezadovoljstvo time što odgovorni za ovaj zločin, kako naredbodavci tako i egzekutori, još uvijek prkose pravdi, te su nadležni organi pozvani da privedu i kazne odgovorne za čija imena se, kako je istaknuto, dobro znaju.

Na današnji dan  1992. godine žrtve Hrastove glavice su odvedene iz prijedorskih logora Omarska i Keraterm prema Sanskom Mostu, kako bi navodno bili razmijenjeni, a pošto razmjena nije uspjela, na povratku su dovedeni na lokalitet Hrastova glavica, gdje su strijeljani po trojica u grupi i bacani u prirodnu jamu duboku 20 metara. Strijeljanje je uspio preživjeti jedino Ibrahim Ferhatović koji je kasnije svjedočio o ovom zločinu.

Posmrtni ostaci ubijenih logoraša, kao i dva skeleta žrtava iz Drugog svjetskog rata pronađeni su tokom ekshumacije. U međuvremenu, identifikovano je 120 žrtava koje su ukopane pod svojim imenom i prezimenom.

 

OD ZLOČINA NA HRASTOVOJ GLAVICI PROTEKLO 25 GODINA

Sanski Most |