ODRŽAN NOVI PROTEST U ORGANIZACIJI OPOZICIJE U RS ZBOG SUMNJE U IZBORNU KRAĐU

ODRŽAN NOVI PROTEST U ORGANIZACIJI OPOZICIJE U RS ZBOG SUMNJE U IZBORNU KRAĐU


Ponedjeljak, 10 Oktobra, 2022

Opozicione stranke u bh. entitetu RS večeras su ponovo organizovale proteste i protestnu šetnju u Banjoj Luci zbog sumnje u ispravnost procesa brojanja glasova za predsjednika RS-a na općim izborima održanim prije sedam dana.

U Parku “Mladen Stjanović” okupilo se više hiljada građana koji su uzvikivali ime Jelene Trivić, kandidatkinje opozicije za predsjednika RS-a. Nakon okupljanja, krenuli su u protestnu šetnju do Trga Krajine.

Prethodni protest održan je u četvrtak.

Opozicione stranke su ovih dana podnijele zahtjev CIK-u BiH za ponovno brojanje glasova na svim biračkim mjestima za nivo predsjednika RS, na osnovu čega će tražiti da se ponište i ponove izbori.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a tvrdi da su ustanovili stotine nepravilnosti, kojim je obuhvaćeno preko 65.000 glasova koji su, prema njegovim riječima, zloupotrebljeni i kojima se prekraja izborna volja građana.

Jelena Trivić, iz PDP-a, kandidatkinja za predsjednika RS-a u obraćanju okupljenim zahvalila je građanima na istrajnosti, hrabrosti, želji i upornosti da “ovo istjeraju do kraja”, jer se to mora učiniti zbog budućnosti.

Milan Radović, potpredsjednik SDS-a rekao je da je u pitanju skup protiv izborne krađe i malverzacija, najavljujući da neće odustati dok se ovo pitanje ne riješi.

PDP i Jelena Trivić, kandidatkinja PDP-a za predsjednicu RS-a, u izbornoj noći proglasili su pobjedu nad protivkandidatom iz SNSD-a Miloradom Dodikom. Kasnije je pobjedu proglasio i Dodik, a prema preliminarnim podacima CIK-a, on ima veći broj glasova.

ODRŽAN NOVI PROTEST U ORGANIZACIJI OPOZICIJE U RS ZBOG SUMNJE U IZBORNU KRAĐU

BiH |