ODRŽAN PRVI KRAJIŠKI FESTIVAL UMJETNOSTI

ODRŽAN PRVI KRAJIŠKI FESTIVAL UMJETNOSTI


Četvrtak, 21 Jula, 2022

Sanski Most bio je dio prvog krajiškog festivala umjetnosti pod nazivom „Umjetnost bez granica“. Ovaj jedinstveni kulturni događaj, po prvi put okupio je i ujedinio sve gradove i općine iz našeg kantona, koji su u sedam dana trajanja festivala zajedno radili na promociji i isticanju umjetničkih vrijednosti Unsko-sanskog kantona. Tako je u protekli utorak u našem gradu organizovan cjelodnevni program, koji je započeo u jutarnjim satima muzikom dobrodošlice na ulicama i raskrsnicama, gdje su domaći sanski muzičari imali raznovrsne muzičke nastupe s kojima su pozdravljali prolaznike i vozače.

Cilj ovog projekta jeste povezivanje kulturnih radnika cijelog USK, iz osam gradova i općina, kroz osam vrsta umjetnosti, a to su: film, arhitektura, slikarstvo, ples, kiparstvo, pozorište, književnost i muzika. U sklopu festivala, tematski je svaka općina i grad svoj program posebno prilagodio jednoj grani umjetnosti, a Sanski Most je za ovu priliku odabrao muziku. Glavni dio festivala za naš grad, simboličnio nazvan „Viva la musica“, odvijao se u Prijedorskoj ulici u večernjim satima, duž koje su ulični svirači, među njima i moga eminentna imena iz svijeta domaće muzike, na različitim instrumentima zabavljali prolaznike. Anes Beglerbegović predstavio se na bubnjevima, Kenan Mačković – klavir, Adnan Busuladžić – saksofon, Meho Radoović – klarinet, Medina Čanić – violina, Ajdin Aganović – klavir, Elma Ramić – flauta i Mirza Redžepagić – gitara.

Festival je zatvoren muzičkim koncertom na kojem je nastupio poznati sarajevski bend pod nazivom Bosanski lonac, a na bini koja je bila postavljena u Prijedorskoj ulici, pridružili su im se i kvartet saksofona Umjetničke škole Bihać, i mješoviti hor Harmonija iz Sanskog Mosta. Prije koncerta obratili su se Ilda Alibegović, kantonalna zastupnica koja je bila inicijator i glavni koordinator cijelog festivala, Mustafa Ružnić premijer Vlade USK koja je podržala ovaj projekat, te u ime domaćina načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović. Na ovaj način završen je prvi festival „Umjetnost bez granica“ kao jedna nova manifestacija koja se fokusirala na promociju svih grana umjetnosti u svim gradovima i općinama Unsko-sanskog kantona. Ovaj događaj privukao je pažnju publike, i ponudio različite zanimljive i kreativne sadržaje, te se očekuje da u narednim godinama zaživi i postane lijepa tradicija. Inače svi sadržaji u Sanskom Mostu odvijali su se u okviru ovogodišnje manifestacije „Ljeto na Sani“, a glavni organizator svih dešavanja bila je naša medijska kuća.

ODRŽAN PRVI KRAJIŠKI FESTIVAL UMJETNOSTI

Sanski Most |