ODRŽANA AKADEMIJA U ZNAK SJEĆANJA NA GENERALA MEHMEDA ALAGIĆA

ODRŽANA AKADEMIJA U ZNAK SJEĆANJA NA GENERALA MEHMEDA ALAGIĆA


Ponedjeljak, 7 Marta, 2022

Akademijom sjećanja i polaganjem cvijeća na turbe u Fajtovcima, danas je u Sanskom Mostu obilježena 19. godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića, legendarnog komandanta i prvog poslijeratnog načelnika općine Sanski Most. Obilježavanju je prisustvovala generalova porodica, brojni saborci i prijatelji, delegacije Unsko sanskog kantona i općina Ključ, Cazin i Travnik, predstavnici Općine Sanski Most, zvanice iz političkog, vjerskog i javnog života, te brojni građani.

Akademijom sjećanja koja je održana u prostoru gradskog kina evocirane su uspomene na biografiju i ratni put generala Mehmeda Alagića, njegove zasluge u odbrani od agresora i oslobađanju okupiranih dijelova zemlje, a istaknut je i generalov doprinos u poslijeratnoj obnovi i oporavku Sanskog Mosta. O vojničkom putu generala Mehmeda Alagića, ratnog komandanta Sedmog korpusa Armije RBiH, njegovim zaslugama u očuvanju slobodne teritorije u srednjoj Bosni, ratnim pobjedama i uspjesima, govorio je brigadir u penziji i nosilac najvišeg ratnog odlikovanja „Zlatni ljiljan“, Senad Kljajić.

U ime Vlade Unsko sanskog kantona prisutnima se obratio ministar za boračka pitanja, Samir Jašaragić.

Na akademiji sjećanja bili su prisutni i predstavnici Grada Travnika, a obratio se Remzija Šiljak, nekadašnji saradnik i saborac generala Mehmeda Alagića te ukazao na njegov vojnički genij i organizacijske sposobnosti tokom ratnog perioda.

Ovome događaju prisustvovala je i delegacija Grada Cazina, a prisutnima se obratio savjetnik gradonačelnika Jusuf  Bajraktarević.

Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, naglasio je kako su, pored blistavog ratnog puta koji je obilježen veličanstvenim pobjedama, nemjerljive zasluge generala Alagića u obnovi i izgradnji grada te prihvatanju gromnog broja izbjeglica u prvim poslijeratnim godinama.

U povodu obilježavanja godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića, organizacioni odbor svake godine raspisuje konkurs za najbolje literarne i likovne radove među učenicima ovdašnjih osnovnih škola na temu: „Lik i djelo generala Alagića“. Kada su u pitanju likovni radovi, najuspješniji je rad Sumeje Bajraktarević iz Osnovne škole „Vrhpolje“, dok je u kategoriji literarnih radova najbolje ocijenjen onaj čiji čija je autorica Jasmina Horozović iz Osnovne škole „Peti oktobar“ koja je i pročitala prisutnima svoj rad. Na kraju nastupio je i predstavio se Hor bošnjačke tradicije koji djeluje u sklopu Prve sanske škole.

ODRŽANA AKADEMIJA U ZNAK SJEĆANJA NA GENERALA MEHMEDA ALAGIĆA

Sanski Most |