ODRŽANA „HAŠLAMSKA NEDJELJA“ U STAROM MAJDANU

Manifestacija „Hašlamska nedjelja“ održana je proteklog vikenda u Starom Majdanu, varošici nadomak Sanskog Mosta, a prema riječima organizatora ovogodišnja manifestacija bila je 141. po redu. Započela je obilaskom zgrade u centru Starog Majdana gdje su smješteni ured mjesne zajednice i prostorije pošte.

Ova zgrada je nedavno renovirana, urađeni su unutrašnji i vanjski radovi u sklopu projekta kojeg su zajednički finansirali Općina Sanski Most i „BH pošte“, dok su građevinske radove izveli sami mještani.

Projekat je iniciran od strane federalnog poslanika Asima Kambera, doskorašnjeg počasnog gradonačelnika Starog Majdana koji se ovom prilikom obratio prisutnima.Uslijedio je potom oficijelni dio manifestacije , uz prigodan kulturno zabavni program i obraćanje gostiju i zvanica. Organizatori su ovu priliku iskoristili kako bi se zahvalili, te uručili poklone i zahvalnice svima koji su na bilo koji način pomogli održavanje manifestacije.

Po ustaljenom običaju, i ove godine proglašen je gradonačelnik ovog mjesta čiji mandat traje godinu dana. Ta čast ove godine pripala je Majdancu Alvidu Talundžiću, uspješnom poduzetniku koji već godinama živi u Švedskoj i na razne načine pomaže svoj rodni kraj. Stari željezni ključ, simbom mjesta, Alvidovom ocu Nedžadu, predao je dosadašnji gradonačelnik Kamber, istakavši kako će i u budućnosti nastaviti pomagati Starom Majdanu.

U kulturno zabavnom dijelu programa nastupili su članovi KUD „Zdena“, koji su se predstavili s folklornim koreografijama, a upriličena je i samostalna izložba slika Edina Hasanića, poznatog slikara iz Starog Majdana. Manifestacija „Hašlamska nedjelja“ održava se svake godine početkom mjeseca juna, te  ima dugu i bogatu tradiciju koja seže u daleku istoriju. Teško je odrediti gdje su njeni korijeni, a mnogi smatraju kako bi mogla imati utemeljenje u vjerovanjima starih Slavena koji su obožavali prirodu i njene plodove.

Prema tim tumačenjima, ova vjerovanja su uspjela opstati sve do današnjih dana te se simbiozirati s kasnijim religijskim tradicijama naroda koji su nastanjivali ove prostore. Stari Majdan i njegova okolina nekada su bili poznati po zasadima trešnje i njenim plodovima, a posebno uspjeva vrsta trešnje koja je poznata pod nazivom „hašlama bjelica“.  Stari narodi su od najranijih vremena nastanjivali ovo područje zbog bogatih nalazišta željezne rude kojom obiluju okolne Majdanske planine

ODRŽANA „HAŠLAMSKA NEDJELJA“ U STAROM MAJDANU

| Vijesti |