ODRŽANA MANIFESTACIJA “HAŠLAMSKA NEDJELJA”

ODRŽANA MANIFESTACIJA “HAŠLAMSKA NEDJELJA”


Ponedjeljak, 18 Juna, 2018

Manifestacija „Hašlamska nedjelja“ održana je jučer u Starom Majdanu, varošici nadomak Sanskog Mosta, uz prigodan program i posjetu velikog broja građana.

Manifestacija je započela odavanjem dužne počasti mještanima Starog Majdana koji su stradali tokom agresije na BiH i poginulim borcima Armije RBiH iz ovog mjesta, te je na spomen obilježje u centru mjesta položeno cvijeće i proučena fatiha. Također, cvijeće je položeno i na mezar mještanke Hatidže Džamastagić, dugogodišnje općinske službenice koja je svojim životom i radom dala veliki doprinos u brojnim projektima za Stari Majdan. Uslijedio je potom oficijelni dio manifestacije, koji je započeo defileom učesnika kulturno zabavnog programa, a prisutnima su se potom obratili predstavnici domaćina i gostiju. Predsjednica Mjesne zajednice Stari Majdan, Amela Omić, istakla je kako su se u proteklih godinu dana, u saradnji s općinskim vlastima, realizirali brojni projekti uređenja staromajdanske čaršije, renovirali lokalni putevi te uredili parkovi i zelene površine. Po ustaljenom običaju i ove godine proglašen je gradonačelnik ovog mjesta čiji mandat traje godinu dana.

Na prijedlog dosadašnjeg „prvog čovjeka“ Starog Majdana, mještanina Alvida Talundžića, uspješnog poduzetnika koji već godinama živi u Švedskoj, ove godine ta čast pripala je aktuelnom općinskom načelniku, Farisu Hasanbegoviću. Alvidov otac, Nedžad Talundžić, potom je simbolično načelniku predao stari željezni ključ, simbol mjesta. Hasanbegović je ovom prilikom istakao kako je ovo za njega velika čast i obaveza da se i u narednom periodu u Starom Majdanu realizira veliki broj projekata. Organizatori su ovu priliku iskoristili kako bi se zahvalili, te uručili poklone i zahvalnice svima koji su na bilo koji način pomogli održavanje manifestacije. Posebna zahvalnost upućena je federalnom poslaniku, Asimu Kamberu, koji je svojim angažmanom s viših nivoa vlasti obezbjedio značajna sredstva za realizaciju brojnih značajnih infrastrukturnih projekata u Starom Majdanu, te mu je tom prilikom uručena umjetnička slika. Svečano je predstavljen i rad lokalnog slikara, Edina Hasanića, koji je na umjetnički način predstavio najvažnije simbole Starog Majdana na slici velikog formata.

Također, ovom prilikom Hasanić je održao samostalnu izložbu svojih umjetničkih radova, a radi se o slikaru čiji su motivi najčešće vezani za rodno mjesto i okolni krajolik. U sklopu kulturno umjetničkog dijela programa nastupilo je više folklornih sekcija, a zvijezda večeri bila mlada pjevačica Emina Tufo.

ODRŽANA MANIFESTACIJA “HAŠLAMSKA NEDJELJA”

Sanski Most |