ODRŽANA MANIFESTACIJA U ZNAK SJEĆANJA NA HEROJE „GALAJE“

Centralna manifestacija obilježavanja 27 godina od otpora koji je pružen višestruko nadmoćnijem neprijatelju tokom maja i juna 1992. godine, održana je u proteklu subotu na lokalitetu šume Galaja, nadomak sela Vrhpolje. Ovogodišnjem događaju prisustvovali su predstavnici političke vlasti i društvenog života Unsko sanskog kantona i Općine Sanski Most, boračkih organizacija te, uprkos kiši i lošem vremenu, značajan broj građana. Događaj je započeo polaganjem cvijeća na Spomenik oslobodiocima Sanskog Mosta na Trgu ljiljana, gdje odata počast svim borcima Armije RBiH koji su ugradili svoje živote u temelje slobodne Bosne i Hercegovine.

Potom je na spomen obilježju, mjestu pogibije Saida Keranovića, jednog od organizatora otpora na ovim prostorima, mučki ubijenog u neprijateljskoj zasjedi, odata počast ovom vrhpoljskom heroju. Cvijeće na spomen obilježje položili su članovi porodice Keranović te delegacije i predstavnici društveno političkog života.

Potom je položeno cvijeće na spomen ploču pripadnicima Patriotske lige iz Sanskog Mosta i Ključa, te im je učenjem fatihe odata dužna počast. Ovom prilikom otkrivena je i spomen ploča koja sjeća na kapetana Beću Buljubašića, koji je dao svoj život u borbama protiv agresora, a ploču su otkrili načelnik Hasanbegović, te saborci kapetana Beće.

U sklopu kulturno zabavnog programa  prisutnima predstavili učenici Osnovne škole „Vrhpolje“ recitacijama i pozorišnim komadom. Također, ovom prilikom pročitani su najuspješniji radovi na temu „Heroji Galaje“, a tri prvoplasirana rada nagrađena su novčanim nagradama. Prisutnima su se obratili neposredni sudionici herojskih dana Galaje, predstavnici vlasti, zvanice i gosti.


Dobrodošlicu gostima uputio je predsjednik Mjesne zajednice Vrhpolje, Ismet Salešević. Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, u svome govoru je rekao kako je Galaja istorijska lekcija za buduće naraštaje o tome kako se voli i brani domovina. On je istakao kako nas Galaja uči o tome koliko je važno jedinstvo, te istakao kako je potrebno da vratimo samopouzdanje i vjeru u sebe. Uspomene na herojske dane Galaje evocirali su neposredni sudionici, ratni heroj Ifet Hukanović i komandant sansko-ključke čete, Amir Avdić.

Prisutnima se obratio i ratni komandant Armije RBiH, Senad Kljajić te ministar za boračka pitanja u Vladi USK, Ermin Zulić. Zvanice i gosti su potom posjetili spomen dom gdje su izložene fotografije pripadnika Patriotske lige i boraca Armije RBiH koji su položili svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine, kao i civilnih žrtava s područja Hrustova i Vrhpolja.

Nakon završetka oficijelnog dijela programa, za zvanice, goste i sve posjetioce organizator je priredio iftar kojem je prisustvovao veliki broj posjetilaca. Podsjetimo, šuma Galaja je mjesto gdje je oko dvije stotine pripadnika patriotske lige s područja općina Sanski Most i Ključ pružilo otpor višestruko nadmoćnijem agresoru u danima maja i juna 1992. godine. Pripadnici ključko sanske jedinice dugo su odolijevali napadima daleko nadmoćnijeg i tehnički opremljenijeg agresora, da bi se naposlijetku, nakon spektakularne vojne akcije i zarobljavanja četrdeset neprijateljskih vojnika i oficira, principom razmjene, uspjeli dokopati slobodne bihaćke teritorije.  U znak sjećanja na njihovo herojstvo i hrabrost, svake godine se održava manifestacija „Galaja“.

ODRŽANA MANIFESTACIJA U ZNAK SJEĆANJA NA HEROJE „GALAJE“

| Vijesti |